Hovězí na perlivém červeném víně
Tento recept není žádná vysoká gastronomie a vznikl vlastně náhodou.
S manželem pijeme převážně bílá vína, ale dostali jsme dobře vypadající láhev červeného sektu a rozhodli se, že ho vyzkoušíme. Bohužel nám nezachutnalo.
Možná mě teď gurmáni a profi kuchaři odsoudí, protože se všude píše, že se má vařit z vína, která nám chutná, ale já neměla to srdce celou láhev vylít do záchodu a použila ho v kombinaci s hovězím zadním.
A než jsem se stačila pustit do svojí porce, už volal můj starší syn, že chce přidat. Že na mě nezbylo nevadí, vždyť tohle je největší odměna. :)
4 porce
3 hodiny
4 porce hovězího zadního na plátky
2 velké cibule
250ml červeného sektu
cca 500ml vody nebo vývaru
řepkový olej dle potřeby
růžová himalájská sůl
mletý černý pepř
Plátky masa zlehka naklepeme a z obou stran osolíme a opepříme.
Na oleji je necháme zatáhnout a odložíme stranou.
Do výpeku vhodíme posekanou cibuli a restujeme dohněda.
Přilijeme víno a krátce povaříme, stačí pár minut.
Vrátíme maso a dolijeme vodou nebo vývarem, aby bylo všechno ponořené.
Přiklopíme poklicí a na mírném plameni dusíme 2,5-3 hodiny. Během této doby maso dostatečně změkne a cibule spolu s tekutinou se zredukuje na šťávu, kterou můžete ještě nakonec promixovat dohladka.
Jako přílohu jsem zvolila rýži.
* Použité víno: Lambrusco Di Sorbara Secco Doc Ca De Medici