Lemon cake
Za chvíli to bude vypadat, jakože se cpeme doma jen sladkým :D, ale když dítě zavelí: ,, Maminko, jdeme péct dort.", tak prostě jdeme. A já měla konečně možnost vyzkoušet nedávno koupený lemon curd.
dortík o průměru 17cm
korpus :
1 velké vejce
30g kokosového cukru
1PL řepkového oleje
25g špaldové mouky
30g kvalitní hořké čokolády
krém:
250g mascarpone
160g lemon curd
160g smetany na šlehání
3 plátky želatiny
citrónové želé:
1 velký citrón
1 pomeranč
3 plátky želatiny
1PL rýžového sirupu
Vejce šleháme s cukrem 20 minut do husté pěny, poté už jen opatrně zapracujeme olej, rozpuštěnou zchladlou čokoládu a prosátou mouku.
Těsto nalijeme do formy, jejíž dno jsme vystlali pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 stupních zhruba 8 minut.
Po krátkém zchladnutí ostrým nožem korpus oddělíme od stěn formy a na boky vložíme tvrdou fólii, která nám usnadní vyndávání zkompletovaného dortu.
Krém připravíme následovně. Ve smetaně necháme nabobtnat želatinu a pak ji nad plamenem necháme rozpustit. Nevaříme!
Smícháme mascarpone s lemon curd.
Do vlažné želatiny nejprve zamícháme pár lžic citrónového krému a pak krátce zašleháme zbytek.
Krém nalijeme na korpus, obložíme tenoučkými plátky citrónu a dáme do lednice ztuhnout.
Jakmile je krém tuhý, připravíme závěrečné želé. Plátky želatiny opět podle návodu necháme nabobtnat v trošce vody a poté je nad plamenem rozpustíme.
Do rozpuštěné želatiny přidáme šťávu z pomeranče, zbylého citrónu a sirup a tekutinu nalijeme na dort, který dáme znovu řádně ztuhnout do lednice, nejlépe do druhého dne.
Dort opatrně vyjmeme z formy, nožem uvolníme želatinu od fólie a fólii sloupneme.
Krájíme ostrým nožem, který můžeme předtím namočit do horké vody.
* Pokud neseženete bio citróny, doporučuji je namočit do octové vody (poměr voda/ocet 9:1) a máčet cca 20 minut, aby pustil chemický postřik.
* Jestli Vám vadí lehce nahořklá chuť citrónové kůry, plátky před zdobením dortu oloupejte, případně ze zdobení vynechte, či nahraďte pomeranči. I tak bude dort krásný a výborný.