Jahodovo-citrónový dort
Dnes máme první školkový karneval. Původně jsem chtěla zase upéct minidonuty, ale pak se mi doma nashromáždilo větší množství jahod, kterými nás pravidelně zásobuje babička, a popravdě, jahody v únoru, co si budeme povídat. Zkrátka je třeba je rychle spotřebovat a děti je nechtějí. A protože ani výsledné pyré nemělo tu omračující vůni a chuť jahod, jak bych očekávala, dochutila jsem krém ještě kapkou lemon curd. V létě už to jistě nebude potřeba :).
8-12 porcí
dortová forma průměr 17cm
na korpus:
3 vejce
90g kokosového cukru (nebo panela, třtinový...)
40g bezlepkové mouky Nominal
35g kokosové mouky
3PL řepkového oleje
1KL citrónové kůry
na krém:
700g očištěných jahod
250g másla (rostlinné či klasické)
3 bílky
130g kokosové cukru (nebo panela, třtinový...)
3PL lemon curd
na ozdobu:
čokoládová poleva dle potřeby
čerstvé jahody
Korpusy peču vždy den dopředu, uleží se a lépe se pak krájí.
Celá vejce spolu s cukrem šlehám 25 minut do husté pěny. Poté na nízké otáčky zašlehám olej a citrónovou kůru. Obě mouky proseji a zapracuji ručně do vaječné pěny.
Formu vystelu na dně pečícím papírem, stěny nechám holé. Naliji těsto a peču při 180 stupních asi 20 minut.
Po krátkém zchladnutí ostrým nožem odříznu piškot od stěn formy a vyklopím. Zcela vychladlý korpus zabalím do potravinářské fólie a druhý den poté rozkrojím na požadovaný počet pater (tento má 3 tenká).
Vzhledem k tomu, že se jedná o bezlepek, je třeba trochu opatrnosti při krájení, piškot je více drobivý.
Jahody rozmixuji a svařím na konzistenci marmelády.
Bílky spolu s cukrem vložím do kovové mísy a nad parou pomalu nechám cukr rozpustit (poznáte to tak, že zrníčka nejsou cítit mezi prsty).
Bílky poté šlehám do hustého sněhu asi 10 minut na nejvyšší otáčky a pak pomalu zašlehávám kousky másla a nakonec i pyré z jahod a lemon curd.
Jednotlivé vrstvy piškotu potřu bohatě krémem, sestavím dort a celý ho "začistím" velmi tenkou vrstvou krému.
Dám ztuhnout do lednice.
Celý dort ještě jednou pomažu krémem, uhladím a opět vložím do chladu.
Zdobím například čokoládou a jahodami.
* Tento typ krému není u nás doma tak populární jako tvarohový či z mascarpone, nicméně pokud použijete rostlinné máslo typu Alsan, máte rovnou i variantu vhodnou pro abkm.
Lemon curd nemusíte nutně použít, ale jak už jsem psala v úvodu, záleží na kvalitě jahod.
** Inspirace z knihy: Je libo kousek dortu