Půlnoční kačka s kysaným zelím
a zeleninovým knedlíkem
Kachna sice putovala do trouby už ve dvaadvacet hodin a potila se krásných 12 hodin, ale název půldenní se mi příliš nezamlouval. Za to půlnoční zní přímo magicky a ta chuť teda kouzelná byla.
A když k ní manžel sám připravil zelí, byla to úplná pohádka i bez klasického knedlíku, který teď kvůli dietě kluci nemůžou a my s nimi drželi basu.
4-6 porcí
Kachna
1 kachna
himalájská růžová sůl
kmín
Kachnu omyjeme, osušíme a zevnitř i z venku nasolíme (kolik soli je potřeba Vám neřeknu, záleží na tom, jak moc jste zvyklí solit a na velikosti kachny, ale nebojte se toho).
Po povrchu ji posypeme kmínem a posadíme ji do pekáče s víkem.
Bez jakéhokoliv podlévání vložíme do studené trouby, kterou zapneme na 100 stupňů.
Dalších 7 hodin si jí nevšímáme. Kachna sama pustí tuk a peče se ve vlastní šťávě.
Po uplynutí daného času zvýšíme teplotu na 120-130 stupňů a pečeme dalších 5 hodin.
Kdo má rád křupavou kůrku, doporučuji před koncem odlít omastek a odkrytou kačku nechat krásně opéct.
Zelí
500g kysaného zelí
1 velká cibule
1 velké jablko
2PL řepkového oleje
kmín
himalájská růžová sůl
xylitol či jiné sladidlo dle potřeby a chuti
Zelí vložíme do hrnce a zalijeme cca 1-1,5l vroucí vody. Osolíme, okmínujeme a vaříme doměkka.
Mezitím si na oleji osmahneme najemno posekanou cibuli dozlatova, ke které přidáme oloupané a nahrubo nastrouhané jablko.
Krátce podusíme. Směs přidáme k zelí a dle potřeby vydusíme přebytečnou vodu.
Podle chuti také můžeme dosladit.
Zeleninový knedlík
1 cuketa
1 větší kedlubna
3 vejce
růžová himalájská sůl
tuk na vymazání formiček
Cuketu i kedlubnu nastrouháme najemno a osolíme. Na utěrce necháme "vyplakat" a řádně vymačkáme přebytečnou vodu.
Zeleninu smícháme se žloutky a nakonec opatrně zapracujeme tuhý sníh z bílků.
Směs plníme do formiček, které jsme vymazali máslem (na dno můžete dát případně pečící papír).
V mikrovlnné troubě pečeme zhruba 8 minut (je třeba hlídat, dle výkonu).
* Inspiraci na zelí našel manžel někde na internetu, s knedlíky mi pomohla pažitka.cz a recept od Romči Važanské.