úterý 3. října 2017

Bezinkový likér




              Dozrál jsem, dozrál... Ano, to je hláška z pohádky Krtek a kalhotky. U nás doma nemáme len, ale pěkně uležený bezinkový likér.
              Není to sice zrovna výkvět zdravé výživy, nicméně prospěšné vlastnosti bezinek jsou v něm jistě zastoupeny, takže dá tělu něco víc než třeba pudingové varianty likérů.
              Na internetu najdete spousty receptů, jak na něj. Zkuste tento a udělejte radost třeba babičkám k Vánocům. Uvidíte, jak jim zazáří oči, až si vzpomenou na doby, kdy ho samy vyráběly. :)
1 hodina (bez odležení)
cca 1l likéru


1l zralých bezinkových plodů
500ml vody
500g cukru (jaký zvolíte nechám na Vás)
3PL uvařené silné kávy (bez zocu/lógru)
300ml rumu
vanilkový lusk (nemusí být)

         Bezinky řádně propláchněte a zbavte stonků (tohle je trochu piplačka, vezměte si rukavice, bezinky hodně barví), přilijte vodu a společně vařte zhruba 20 minut (bezinky musí projít varem kvůli stravitelnosti).
         Přidejte přepůlený vanilkový lusk a nechte nejlépe přes noc (ale klidně i 24 hodin) odležet v lednici.
         Bezinkovou směs propasírujte přes síto vystlané plátýnkem (lze použít i látkovou plenu) a do vzniklé šťávy vsypte cukr. Míchejte do úplného rozpuštění. 
         Nakonec přidejte kávu a rum. Promíchejte a plňte do uzavíratelných lahví. 
         V chladu a temnu by měl vydržet i rok, ale to se jistě nestane. ;)