pátek 22. prosince 2017

Vánoční tvarohová štola



              Třiadvacátý prosinec je u nás tradičně ve znamení velkých příprav. 
              Zdobíme stromeček, Matýsek s Ondráškem hlídají kapra, aby neuplaval z vany, a já řádím v kuchyni. Jakmile začnu plést vánočku, vyklízí kluci raději "bitevní" pole. 
              Letos bylo stresu dost, a proto jsem se rozhodla vánočku oželet a vyzkoušela jsem poprvé upéct štolu. A nevím, nevím, zda do neděle alespoň kousek zbude. Je totiž chuťově luxusní a tvarově se nedá pokazit.

60 minut


250g špaldové hladké mouky
250g špaldové celozrnné hladké mouky
60g mleté sušené moruše
60g čekankového sirupu
60g změklého másla + 2PL na potření
60g kokosového oleje
250g nízkotučného tvarohu 
100g brusinek
60g rozinek
100g mandlí
100g vlašských ořechů
1 prášek do pečiva
1 citrón (kůra)
1 pomeranč (kůra)
2KL vanilkové esence
2 vejce
kokos

          Brusinky a rozinky předem namočte alespoň na pár hodin (ideálně přes noc) do rumu, likéru nebo vody. Ořechy nasekejte nahrubo.
          Smíchejte zvlášť sypké a zvlášť tekuté suroviny a poté obě hmoty spojte dohromady (nejlépe to jde ručně).
          Těsto vyválejte na pomoučené podložce na obdélníkovou placku. Kratší strany zahněte dovnitř, jen aby se okraje zarovnaly. Delší strany přeložte tak, že první bude sahat kousek přes polovinu obdélníku a druhá ji pak překryje (jako byste zavinovali miminko). 
          Pečte na pečícím papíru při 180 stupních 30-40 min (vyzkoušejte pomocí špejle, těsto se na ni nesmí lepit).
          Ještě horkou štolu potřete rozpuštěným máslem a posypte bohatě jemně strouhaným (nebo lépe mletým) kokosem.
               * V originálním receptu se štola zasypává moučkovým cukrem, který vytvoří krustu a zajistí, že štola nevyschne. Já jsem se snažila o zdravou verzi, a proto jsem pro výsledný "bílý" efekt na povrchu štoly použila právě kokos.
                Štola se obvykle peče hodně dopředu a nechá se uležet, aby se všechny chutě propojily. U nás by tohle neprošlo, ale klidně ji upečte o 2 týdny dříve, zabalte do alobalu a uchovejte v chladu.