Koláče s tvarohem a povidly, makové koláče
Vím... Zase sladké. Když ale ony jsou prostě tak dobré, že by bylo nefér nechat si recept pro sebe. Navíc, když se jedná o rodinný recept v upravené "zdravější" verzi.
16ks
60 minut + kynutí
těsto:
500g hladké špaldové mouky (půl jsem dala celozrnné)
250ml mléka
1 vejce
1/2 kostky čerstvého nebo 1 sáček sušeného droždí
60g cukru (třtinový, březový, kokosový...)
100g rozpuštěného másla
náplň 1:
250g tvarohu v kostce
1 vejce
1 citrón
sladidlo (čekankový, javorový sirup...)
200g domácích švestkovým povidel
* náplň 2:
130g mletého máku
250ml mléka
sladidlo (čekankový, javorový sirup...)
drobenka:
65g jemných ovesných vloček
40g špaldové mouky
30g másla
sladidlo (čekankový, javorový sirup...)
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme špetku mouky a cukru z uvedeného množství a necháme vzejít kvásek.
Ten poté smícháme s prosátou moukou, vlažným máslem a vejcem a vypracujeme vláčné těsto, které necháme pod utěrkou kynout zhruba hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Na tvarohovou náplň vyšleháme tvaroh s vejcem, citrónovou kůrou a čekankovým sirupem.
* Na makovou náplň uvaříme z máku, mléka a sirupu hustou kaši.
Na drobenku zpracujeme všechny uvedené ingredience v sypkou směs.
Těsto rozdělíme na zhruba 16 stejných kousků.
Pokud jste se rozhodli pro tvarohové koláče s povidly, kousky těsta rozválejte na velikost dlaně, naplňte ho větší lžičkou tvarohu a opatrně zabalte.
Poté pomoučeným vejcem vytvořte do tvarohových bochánků mělký důlek, do kterého dejte lžičku povidel.
Koláč dokončete pomocí drobenky.
U makové verze je postup trochu jednodušší.
Opět vyválejte kousky těsta do kruhu velikosti dlaně, doprostřed naneste vychladlou makovou nádivku a dozdobte drobenkou.
Okraje koláčů pomašlujte rozšlehaným vejce.
Pekla jsem na pečícím papíru při 180 stupňů asi 12-15 minut dozlatova.