Kulajda
Matýsek mě o víkendu prosil, že by chtěl koprovou polívečku. Ráda ji vařím podle receptu mojí babičky, ale také vím, že manželovým favoritem zrovna není.
A tak jsem udělala kompromis, aby si pochutnali oba. A u večeře se kluci předháněli ve chválení.
4 porce
40 minut
400g brambor
40g másla
40g hladké špaldové mouky
400ml mléka
cca 800ml vody
200g sterilovaných hřibů
4 vařená vejce
1/2 svazku čerstvého kopru
mletý kmín
bílý pepř
himalájská růžová sůl
ocet
popř. čekankový sirup
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme v osolené vodě doměkka.
Z másla a mouky připravíme zásmažku (jíšku), kterou rozředíme mlékem a vodou z brambor (pokud se Vám udělají hrudky, nezoufejte a použijte na ně ponorný mixér).
Za občasného míchání necháme probublávat 15 minut.
Houby jsem použila domácí zavařené. Pokud máte čerstvé, uvařte je společně s brambory nebo je krátce poduste.
Polévku okořeňte, přidejte ocet (stačí asi 2 kávové lžičky), popř. čekankový sirup, abyste docílili sladkokyselé chuti.
Na závěr už jen vmíchejte najemno posekaný kopr, uvařené houby, brambory a pokrájená vařená vejce.
* Kmín použijte už při přípravě jíšky. V rozpuštěném másle se krásně rozvine jeho chuť a vůně.
Pokud nehlídáte linii, nahraďte mléko smetanou.
Nemáte hřiby? Zkuste žampiony.