Veganské jablečné řezy
Dostala jsem chuť na jablíčkový piškotový dort (určitě znáte, je i na blogu), a když už doma zkoušíme to alternativní stravování, připravila jsem ho ve vegan verzi.
Zbytky odkrojeného piškotu měly u kluků snad větší úspěch než celé řezy, takže jsem ho nepekla naposledy.
250g špaldové hladké mouky
100g erytritolu1 prášek do pečiva
250ml vody (popř. rostlinného mléka)
6PL řepkového oleje
2KL vanilkového extraktu
špetka soli
800g nakrájených oloupaných jablek
250ml jablečného džusu
2 vanilkové pudingy v prášku
2KL mleté skořice
Troubu předehřejeme na 180 stupňů a mezitím si smícháme všechny suroviny na piškot. Vznikne hladké těsto, které nalijeme do vymazané a vysypané formy (já použila formu 20x20cm) a pečeme zhruba 20 minut (propečení zkoušíme špejlí).
Po vychladnutí prokrojíme na dva pláty.
Jablka podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Rozmixujeme je ponorným mixérem a do horké směsi nalijeme pudingy rozmíchané v džusu. Krátce povaříme a pak už jen vrstvíme (piškot, jablečnou směs, piškot a končíme jablky).
Řezy před servírováním dáme pořádně vychladit do lednice (ideálně přes noc).
* Erytritol je přírodní alternativa cukru, klidně oslaďte tím, co doma používáte vy. Jablečnou směs jsem nedoslazovala, nebylo třeba.
** Piškot je ještě lepší, pokud část mouky (cca 30g) nahradíte vanilkovým proteinem. Já použila syrovátkový, ale existují i vegan verze. Navíc navýšíte poměr bílkovin.
*** Inspirace zde: https://www.igurmet.cz/recepty/sladke/kolace-kolacky/piskot-bez-vajec-4047/