Rýžovo-kokosové mléko
Rozhodla jsem se omezit kravské mléko v našem jídelníčku. Moje pokusy o domácí rostlinná mléka byly sice úspěšné, nicméně jejich chuť je prostě "jiná".
Dnes jsem vyzkoušela další kombinaci: rýže a kokosu. Není špatné, ale hold jsem odchovaná na čerstvém kravském mléce a jeho chuť asi nikdy nenapodobím. Každopádně mléko určitě využiji na vaření, pečení a jako první pomoc při průjmu :).
1l
10 minut bez namáčení
80g rýže
20g strouhaného kokosu
3 sušené datle
voda
Rýži, kokos a datle namočíme na 24 hodin do vody.
Poté důkladně rozmixujeme, až vznikne napěněná tekutina. Doplníme vodu do objemu 1 litr a vše přecedíme přes plátýnko.
Mléko přelijeme do uzavíratelné sklenice a skladujeme v lednici. Vydrží přibližně týden.