pátek 27. května 2016

Rýžovo-kokosové mléko



             Rozhodla jsem se omezit kravské mléko v našem jídelníčku. Moje pokusy o domácí rostlinná mléka byly sice úspěšné, nicméně jejich chuť je prostě "jiná". 
             Dnes jsem vyzkoušela další kombinaci: rýže a kokosu. Není špatné, ale hold jsem odchovaná na čerstvém kravském mléce a jeho chuť asi nikdy nenapodobím. Každopádně mléko určitě využiji na vaření, pečení a jako první pomoc při průjmu :).


1l 
10 minut bez namáčení

80g rýže 
20g strouhaného kokosu
3 sušené datle
voda

        Rýži, kokos a datle namočíme na 24 hodin do vody. 
        Poté důkladně rozmixujeme, až vznikne napěněná tekutina. Doplníme vodu do objemu 1 litr a vše přecedíme přes plátýnko. 
        Mléko přelijeme do uzavíratelné sklenice a skladujeme v lednici. Vydrží přibližně týden.