Polentové minidortíčky s brusinkovým krémem
Rok s rokem se sešel a máme tady zase farní karneval. Loni jsem se pokoušela o bezlepkové cupcakes vhodné pro abkm. Letos jsem se držela stejného úmyslu, ale místo mufinů jsem si pohrála s vykrajovátkem a sestavila minidortíky. Uvidíme, zda můj hokus pokus zachutná, a nebo si ho odneseme domů na zítřejší snídani.
7 ks
+/- 60-90 minut
tmavé těsto:
500ml rýžovo-mandlového mléka
125g instatní kukuřičné polenty
2PL kokosového cukru
15g kakaa
světlé těsto:
500ml kokosového mléka
140g instantní kukuřičné polenty
3PL rýžového sirupu
krém:
1 balení (200g) šmakoun švestka-skořice
150g sušených brusinek
1PL vody dle potřeby
poleva:
60g vysokoprocentní hořké čokolády
60g rostlinného másla
Brusinky si nejlépe přes noc namočte do vody.
Příprava tmavého i světlého základu je totožná.
Nejprve si vhodnou formu či pekáč vysteleme pečícím papírem a lehce potřeme olejem.
Mléko spolu se sladidlem přivedeme k varu a velice pečlivě do něj vmícháme polentu (v případě tmavého těsta prosátou s kakaem).
Za stálého míchání vaříme asi 3 minuty, těsto rychle tuhne.
Ještě horké navrstvíme do připraveného pekáčku a povrch uhladíme. Klidně si namočte ruce nebo stěrku do horké vody, jde to lépe. Necháme vychladnout.
Na krém si pomocí mixéru dohladka umícháme scezené brusinky a šmakouna, dle potřeby přidáme lžíci vody, ale pozor, konzistence nesmí být příliš řídká, aby krém držel.
Z těsta poté vykrajujeme libovolné tvary (mně to vyšlo na 7 trojúhelníčků).
Na spodní kakaový korpus naneseme silnou vrstvu krému (můžeme si pomoci zdobícím sáčkem) a přiklopíme světlou částí.
Po zkompletování nanášíme vlažnou polevu, kterou připravíte rozpuštěním čokolády a másla ve vodní lázni.
Dortíčky dozdobte dle fantazie, např. čerstvým ovocem, zbytkem krému apod.
* Místo šmakouna švestka-skořice zvolte klidně toho brusinkového s goji (já bohužel nesehnala), nebo můžete nahradit sušené brusinky švestkami.