pondělí 20. března 2017

Pomerančový curd



           Je polovina března a to znamená, že u nás doma začíná období oslav. Takže se mi na stole hromadí kupa papírů s nápady na nejrůznější pohoštění, ale v prvé řadě na dorty pro oslavence. 
           Tatínek si k svátku přál malinový cheesecake, který později najdete na blogu také, a pro Matýska plánuji letos kombinaci čokolády a pomerančů. A jelikož s citrusovými pyré nemám žádnou zkušenost, zkusila jsem doma vyrobit obdobu lemon curd. 
           Tak doufám, že v krému bude chutnat stejně dobře jako jeho citrónová verze.


cca 1 sklenička od přesnídávky
30 minut

5 žloutků
50g třtinového cukru (nebo panela)
50g másla
70ml čerstvé šťávy z pomerančů
1PL čerstvé šťávy z citrónu
kůra ze 2 očištěných (popř. BIO) pomerančů

          Do kovové či skleněné mísy vložíme všechny suroviny a mísu umístíme na hrnec s vodou, která dosahuje přibližně do 1/3-1/2 objemu hrnce (voda se nesmí dotýkat mísy).
          Za stálého míchání vaříme ve vodní lázni až krém získá krémovitou konzistenci podobnou pudingu.                 
          Horký curd nalijeme do vyvařené zavařovací sklenice a zavíčkujeme. 
          Skladujeme v lednici, kde by měl vydržet přibližně 14 dní.

          * Při strouhání kůry je důležité strouhat pouze oranžovou část slupky, bílá vrstva je hořká a její přítomnost v krému je tedy nežádoucí.
             Pokud neseženete BIO pomeranče, namočte ovoce na hodinu do octového roztoku, zbaví se případných nečistot a chemických postřiků.
             Curd můžete použít do krémů, na palačinky, či jen tak na toast.

** Inspirace: http://fresh.iprima.cz/recepty/lemon-curd-citronovy-krem