úterý 4. dubna 2017

Jarní krůtí roláda s bylinkovou pohankou



                     Přijela babička (vlastně prababička) a jako vždy, když tady je, snažím se, aby si to u nás užila a to i po stránce chuťové. A ač se říká, že starší generace se novým věcem vyhýbá a jen tak něčemu nepřijde na chuti, naše babi mlaská i nad pohankou. 


4 porce
90 minut

cca 1 kg krůtích prsou vcelku
2 stonky zeleného chřestu
4-5 sušených rajčat
1 mrkev
1/2 žluté papriky
růžová sůl
pepř (nemusí být)

2 hrnky pohanky
3 cibule
čerstvé bylinky
řepkový olej nebo máslo
růžová sůl

            Krůtí prsa nožem podélně nařežeme tak, abychom vrchní díl zcela neodkrojili, protože ho potřebujeme překlopit, čímž si zvětšíme plochu masa. 
            Opatrně maso naklepeme přes potravinářskou fólii. Osolíme z obou stran, popř. opepříme. 
            Roládu naplníme chřestem, rajčaty, proužkem mrkve a papriky, zatočíme a svážeme provázkem.   
            Váleček vložíme do pekáčku, podlijeme trochou vody a dusíme zakryté asi hodinu. 
            Po upečení provázek odstraníme a můžeme krájet kolečka ideálně centimetr, až centimetr a půl široká.

            Pohanku namočíme asi na hodinu do vody a pak ji uvaříme doměkka či na skus, podle toho, jak ji máme rádi (díky namočení to trvá krátce). 
            Na oleji či másle osmahneme dozlatova cibuli, kterou jsme očistili a pokrájeli na proužky. 
            K cibulce přidáme hotovou scezenou pohanku, promícháme, osolíme a dochutíme jednou až dvěma hrstmi oblíbených čerstvých bylinek-já použila tymián, pažitku a petrželku.

* Inspirace: Kuchařka ze Svatojánu