pondělí 10. dubna 2017

Kváskový chléb s cizrnou a "medvědí" jogurt



             To jsem takhle jednoho krásného dne konečně přemluvila svou bff Janičku, aby zkusila kváskování, a nejenže od té doby u nich doma celá rodinka frčí na domácím chlebíku, ale jedním bochníčkem mě podarovala o tomto víkendu. A na to, jak tvrdí, že jí pečení nejde, její experiment s cizrnou vyšel na jedničku.
             Ze zbytku medvědího česneku jsem splašila pomazánku, dá-li se tomu tak říct, a práší se nám od úst všem čtyřem. Děkujeme :* :)


Na chléb:
1-2 PL kvásku z lednice
250g celozrnné žitné mouky
250g vlažné převařené vody

250g žitné chlebové mouky
150g celozrnné špaldové mouky
100g hladké špaldové mouky
400g převařené vlažné vody
3-4 KL růžové himalájské soli
2-3 KL drceného kmínu

hrst slunečnicových semínek
hrst lněných semínek
hrst cizrny

Na pomazánku:
400g bílého jogurtu (použila jsem Hollandia)
hrst medvědího česneku
popř. růžová himalájská sůl

          Semínka spolu s cizrnou zalijeme vroucí vodou a máčíme přes noc.
          Kvásek smícháme s celozrnnou žitnou moukou a vodou, přikryjeme igelitem a necháme na lince rozkvasit 10-12 hodin.
          K rozkvasu přidáme zbylé mouky, vodu a záparu (namočená semínka, z nichž přebytečnou vodu, kterou nevstřebaly, slijeme), koření, zamícháme a těsto přendáme do vymazané formy na chléb. Opět přikryjeme a 3 hodiny necháme kynout.
          Troubu zapneme na 250 stupňů, vložíme na dno kastrůlek s vodou a jakmile je řádně rozpálená, můžeme péct chléb. Nejprve 10 minut, poté teplotu snížíme na 190 stupňů a dopékáme ještě zhruba 50 minut (po 20 minutách můžeme přikrýt alobalem).
           Po upečení chléb z formy vyndáme na mřížku a krájíme až po úplném vychladnutí, nejlépe druhý den.

           Jogurt dáme do lednice vykapat přes plátýnko (dělám večer a ráno je hotovo, syrovátku použijte třeba na další chléb místo vody), smícháme s nadrobno pokrájeným medvědím česnekem a případně osolíme.