Citrónové cupcaky s mákem
Ač je po Vánocích a mohlo by se zdát, že sladkého máme po krk a že začneme jako většina plnit svá novoroční předsevzetí o štíhlejší linii, u nás tohle neplatí.
Díky mojí kamarádce Marcy (facebookové stránky Fit s Marcelou) jsem totiž zjistila, že můžu mlsat bez výčitek.
A tak si na snídaně s dětmi dopřáváme lívance, wafle, banana bread, perník a zítra se můžeme těšit na tyhle krasavce. :)
15ks
40 minut
250g celozrnné špaldové hladké mouky
220g kefíru (kyšky, podmáslí)
100ml citrónové šťávy
30g rozpuštěného másla
60g tekutého medu
40g nemletého máku
2 vejce
1KL prášku do pečiva
1KL jedlé sody
Mouku prosejeme s práškem do pečiva a sodou, přimícháme mák.
Tekuté přísady spojíme dohromady a přilijeme k sypké směsi. Promícháme ručně.
Naplníme muffinové formičky do 3/4 a pečeme při 160 stupních dozlatova (dokud se těsto nepřestane lepit na špejli, zhruba 15-20 minut).
Po vychladnutí jsem bochánky ozdobila vykapaným tvarohem lehce oslazeným čekankovým sirupem (přidat můžete i citrónovou kůru či pár kapek šťávy). Pokud se chcete blýsknout, doporučuji do tvarohu přidat lemon curd-to je potom úplná pecka. :)
* Množství citrónové šťávy odpovídá asi 3 citrónům.
** Medu či jiného sladidla přidejte podle toho, jak jste zvyklí sladit. Já k uvedenému množství přikápla do těsta ještě stévii.
*** Máslo klidně nahraďte rostlinným olejem.