Zlatá rybka a růžové špagety nejen pro holky
Že růžová je jen pro holky? To zkuste vykládat mým klukům. Dnešní páteční oběd přivítali s jásotem. A cože bylo dobrého? V hlavní roli řepa a parmazán.
4 porce
30-40 minut
4 porce tresky á 100g
320g špaget
2 menší uvařené řepy
2 hrsti strouhaného parmazánu
1 velká cibule
1 citrón
1KL sušeného česneku
1 dcl vody z vaření špaget
himalájská růžová sůl
bílý mletý pepř
řepkový olej
Porce tresky zlehka osolíme a na pečícím papíru pečeme v troubě při 200 stupních asi 15 minut (já použila mraženou tresku v bločcích, takže jsem ji bez rozmrazení pekla zhruba 20 minut).
Před koncem každou porci posypeme parmazánem a necháme sýrovou krustu zezlátnout (ideálně pod funkcí gril).
Než budou rybky hotové, připravíme si růžové špagety.
Těstoviny uvaříme podle návodu v osolené vodě (nejlépe al dente).
Vařenou oloupanou řepu rozmixujeme spolu se šťávou z citrónu, jednou hrstí parmazánu, sušeným česnekem, špetkou soli a pepře na pyré.
Ve velké pánvi či hrnci osmahneme na kapce oleje nadrobno posekanou cibuli dozlatova. Přidáme řepové pyré a špagety a prohřejeme. Pro krémovější konzistenci přilijeme ještě asi deci vody ze špaget a promícháme.
Jednotlivé porce těstovin posypeme "pro okrasu" zbylým parmazánem a korunujeme plátkem zlatavé ryby.
* Místo tresky použijte klidně jinou bílou rybu.
S řepou se netrapte a rovnou kupte vařenou loupanou vakuovanou, např. Lidl, Kaufland.
Pokud chcete jídlo výraznější, použijte čerstvý česnek. Sušený jsem zvolila kvůli dětem a protože nás nenafukuje.
Těstoviny se lépe smíchají s řepovým pyré, pokud budete jednotlivé porce připravovat postupně, nicméně je to zdlouhavé a pokud chcete jíst společně se zbytkem rodiny, budou první talíře s jídlem už pravděpodobně studené.
Inspirace z internetu.