Raw dortíky
borůvkovo-rybízový a čokoládovo-kokosový
A protože moc času na experimenty nebylo a chtěla jsem něco, co bude zaručeně chutnat, inspirovala jsem se v receptech od osvědčených raw odborníků.
korpus 1:
1 šálek (250ml) madlí
2PL kokos.cukru nebo xylitolu
2PL rozpuštěného kokos.oil
korpus 2:
1 šálek vlašských ořechů
pár namočených datlí
2-3 PL psylia
dle potřeby trochu vody
krém 1:
1 šálek kešu
1 zralý banán
šťáva z 1/2 citrónu
80g rozpuštěného kokos.oil
rybíz, borůvky
agáve dle chuti, popř. xylitol, ...
krém 2 + krém 3:
1 zralé avokádo
1 zralý banán
2PL kakaa
90ml rozpuštěného kokos.oil
agáve nebo xylitol (či jiné sladidlo)
1 plechovka kokos.mléka vychlazená (pouze tuhá část)
2KL agáve
Suroviny na korpus rozmixujeme ve výkonném mixéru na hmotu, která je sypká, ale při stlačení se spojí a drží tvar.
Dno rozevírací formy (18cm) přetáhneme potr.fólií, hmotu na něj pečlivě napěchujeme. Vychladíme v lednici než připravíme krém.
Na krém opět vždy rozmixujeme dané suroviny do hladkého krému.
U borůvkovo-rybízového dortíku jsem do 2/3 krému dala 200g borůvek a do zbylé třetiny rybíz.
Na čokoládovou vrstvu taktéž umixujte suroviny, vychlaďte a nakonec dokončete kokosovou vrstvou. Ta vznikne vyšleháním tuhé části kokosového mléka s kapkou agáve sirupu či jiného Vámi preferovaného sladidla do konzistence šlehačky.
Dortíky nechte minimálně přes noc ztuhnout v lednici. Před otevřením formy oddělte dorty ostrým nožem od obruče.
* Inspirace zde:
https://rawmania.cz/recepty/kolace-a-dorty
https://www.rawmarket.cz/blog/univerzalni-recept-na-raw-dort-ze-sezonnich-plodu/