čtvrtek 16. května 2019

Raw dortíky

borůvkovo-rybízový a čokoládovo-kokosový



           Po hodně dlouhé době se mi naskytla příležitost upatlat zase nějaký raw dortík.
A protože moc času na experimenty nebylo a chtěla jsem něco, co bude zaručeně chutnat, inspirovala jsem se v receptech od osvědčených raw odborníků.


korpus 1:
1 šálek (250ml) madlí
2PL kokos.cukru nebo xylitolu
2PL rozpuštěného kokos.oil

korpus 2:
1 šálek vlašských ořechů
pár namočených datlí
2-3 PL psylia
dle potřeby trochu vody

krém 1:
1 šálek kešu
1 zralý banán
šťáva z 1/2 citrónu
80g rozpuštěného kokos.oil
rybíz, borůvky
agáve dle chuti, popř. xylitol, ...

krém 2 + krém 3:
1 zralé avokádo
1 zralý banán
2PL kakaa
90ml rozpuštěného kokos.oil
agáve nebo xylitol (či jiné sladidlo)
1 plechovka kokos.mléka vychlazená (pouze tuhá část)
2KL agáve

      Suroviny na korpus rozmixujeme ve výkonném mixéru na hmotu, která je sypká, ale při stlačení se spojí a drží tvar. 
      Dno rozevírací formy (18cm) přetáhneme potr.fólií, hmotu na něj pečlivě napěchujeme. Vychladíme v lednici než připravíme krém.

      Na krém opět vždy rozmixujeme dané suroviny do hladkého krému.
      U borůvkovo-rybízového dortíku jsem do 2/3 krému dala 200g borůvek a do zbylé třetiny rybíz.
      Na čokoládovou vrstvu taktéž umixujte suroviny, vychlaďte a nakonec dokončete kokosovou vrstvou. Ta vznikne vyšleháním tuhé části kokosového mléka s kapkou agáve sirupu či jiného Vámi preferovaného sladidla do konzistence šlehačky.

      Dortíky nechte minimálně přes noc ztuhnout v lednici. Před otevřením formy oddělte dorty ostrým nožem od obruče.

         * Inspirace zde:
https://rawmania.cz/recepty/kolace-a-dorty
https://www.rawmarket.cz/blog/univerzalni-recept-na-raw-dort-ze-sezonnich-plodu/