pátek 19. února 2016

Domácí rohlíčky s pomazánkou z kořenové zeleniny



              Už jste si zkusili upéct vlastní pečivo? Zkuste tyhle rohlíčky, už nebudete chtít jiné.


Domácí rohlíčky

čas:cca 80-100min
porce: cca 12ks podle velikosti

500g hladké mouky
1 kostka droždí
250ml vlažné vody
10g soli
5g cukru
koření na posypání
olej na pomazání

Mouku vsypeme do mísy a vytvoříme důlek, do kterého nalijeme trochu vlažné vody, rozdrobíme kvasnice a přidáme cukr. Lehce promícháme vidličkou a necháme vzejít kvásek (cca 15min). Poté přidáme sůl a vodu a vypracujeme tužší těsto. Necháme 30min kynout. Těsto rozdělíme na poloviny a z každé vyválíme kolečko, které rozkrájíme na 8 trojúhelníků. Každý trojúhelník srolujeme od báze ke špičce do rohlíku. Rohlíčky skládáme na plech s pečícím papírem a necháme ještě 20min kynout.
Mezitím si nahřejeme troubu na 250 stupňů. Rohlíčky potřeme vodou nebo olejem a posypeme třeba kmínem nebo sezamem. Troubu zapáříme rozstřikovačem nebo jen ručně nakropením vodou. Vložíme rohlíky a pečeme 10-15min.

Pomazánka z kořenové zeleniny

čas:10min
porce:4-6

1 petržel
2 mrkve
kousek celeru (velikost asi 5x5cm)
80g másla
5PL hustého jogurtu
sůl, popř. bílý pepř
trochu citrónové šťávy (nemusí být, záleží na kyselosti jogurtu)

Zeleninu nastrouháme najemno, změklé máslo utřeme s jogurtem a se solí, vše smícháme a popř. dochutíme citrónovou šťávou.
*Pro dospělé lze přidat 1PL majonézy.