čtvrtek 18. února 2016

Hruškový koláč s mascarpone



           Vynikající kombinace hrušek a jemného mascarpone v křehkém těstě Vás uchvátí.

na koláčovou formu 29cm
čas cca 50-60min (z toho pečení 35min)

těsto na 1 dávku: (dělala jsem 2 dávky, abych mohla koláč "potáhnout")

1 vejce
150g změklého másla
80g cukru moučka
špetka soli
300g hl. mouky
hrušky (cca 3/4 kila) 
250g mascarpone
200g zakysané smetany
20g cukru
1 vejce na potření

           Ingredience na těsto smícháme, pokud děláme ze 2 dávek rozdělíme si ho a jednu polovinu dáme do lednice. Druhou vtlačíme do olejem vymazané formy i na její okraje a dno propícháme vidličkou. 
          Mascarpone umícháme se zakysankou a cukrem a natřeme na syrové těsto. Poklademe očištěnými čtvrtkami hrušek. Už v tomto okamžiku lze koláč upéct a bude také výborný. Pokud máte v lednici zbytek těsta, vyválejte jej a "potáhněte" jím koláč (je to trochu obtížnější, těsto se dost trhá, ale výsledek stojí za to). Můžete ozdobit vykrojenými hruškami.
          Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 190stupňů 35min dozlatova. Koláč necháme řádně vychladit.