Hruškový koláč s mascarpone
Vynikající kombinace hrušek a jemného mascarpone v křehkém těstě Vás uchvátí.
na koláčovou formu 29cm
čas cca 50-60min (z toho pečení 35min)
těsto na 1 dávku: (dělala
jsem 2 dávky, abych mohla koláč "potáhnout")
1 vejce
150g změklého másla
80g cukru moučka
špetka soli
300g hl. mouky
hrušky (cca 3/4 kila)
250g mascarpone
200g zakysané smetany
20g cukru
250g mascarpone
200g zakysané smetany
20g cukru
1 vejce na potření
Ingredience na těsto
smícháme, pokud děláme ze 2 dávek rozdělíme si ho a jednu polovinu dáme do
lednice. Druhou vtlačíme do olejem vymazané formy i na její okraje a dno
propícháme vidličkou.
Mascarpone umícháme se zakysankou a cukrem a natřeme na
syrové těsto. Poklademe očištěnými čtvrtkami hrušek. Už v tomto okamžiku lze
koláč upéct a bude také výborný. Pokud máte v lednici zbytek těsta, vyválejte
jej a "potáhněte" jím koláč (je to trochu obtížnější, těsto se dost
trhá, ale výsledek stojí za to). Můžete
ozdobit vykrojenými hruškami.
Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 190stupňů
35min dozlatova. Koláč necháme řádně vychladit.