pátek 19. února 2016

Krůtí játra s římským kmínem, tymiánem

 a ostružinovým sirupem



              Játra hodně lidí nenávidí, ale my je máme jednou za čas rádi. Dnes jsem otřepanou klasiku trochu pozměnila.

2 porce
30min

250g krůtích jater
1 cibule
1PL másla
sušený tymián
drcený římský kmín
mletý bílý pepř
voda
0,5 dcl ostružinového sirupu (popř. rybízový)
růžová sůl
hrst bulguru
hrst pohanky
hrst rýže
1PL oleje
hrst zelené petrželky

Půl velké cibule nakrájíme nadrobno a opečeme na másle dozlatova, přidáme očištěná játra, orestujeme, posypeme tymiánem, drceným římským kmínem a bílým pepřem, podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme. Játra vyndáme a do výpeku přidáme panáka hustého ostružinového (rybízového, malinového) sirupu. Krátce povaříme a omáčku rozmixujeme. Nakonec vše dosolíme.
Podáváme se směsí rýže, bulguru a pohanky, kterou připravíme takto. Druhou půlku velké cibule zpěníme na oleji, přidáme hrst propláchnuté rýže, orestujeme, podlijeme vodou, povaříme 5 minut, poté přidáme po hrsti pohanky a bulguru, dolijeme vodu a osolíme, vaříme ještě 10 minut. Nakonec vmícháme nadrobno pokrájenou petrželku.