sobota 20. února 2016

Kváskové lívance



                 Recept z pečempecen. Pokud máte kvásku nadbytek, udělejte si tyto lívance.

130 g kvásku z celozrnné žitné mouky
450 ml plnotučného mléka
50 g třtinového cukru
200 g hladké mouky (část nahrazuji špaldovou celozrnnou)
100 g jemných ovesných vloček
vanilka, trochu extraktu, semínek, vanilkového cukru
3-6 lžic chia semínek 
trochu kůry z bio citrónu nikdy neuškodí
špetka mořské soli
1 šťastné vejce

500 ml řeckého jogurtu nebo zakysané smetany, ušlehané smetany na šlehání, mascarpone, …
marmeláda, javorový sirup nebo nutella
trochu čerstvého ovoce
vanilkový cukr

1. Připravený kvásek smíchejte ve velké míse se všemi ingrediencemi kromě vajec. Vznikne vám tak řídké těsto, které zakryjte fólií a nechte do druhého dne odpočívat v lednici.
2. Druhý den, přibližně hodinu před servírováním (smažením), těsto vyndejte, vmíchejte vejce a nechte při pokojové teplotě znovu vykynou.
3. Připravené těsto smažte na pánvi nebo lívanečníku velmi zvolna. Ideálně na troše kvalitního oleje nebo ghí, které já používám nejraději. Otáčejte jednotlivé lívance až když uvidíte bublinky a těsto bude téměř propečené. Tak budou mít čas vzejít do nadýchané podoby a dostatečně se propéci.