neděle 6. března 2016

Kefírové cupcakes s malinovým mascarpone



                Blížila se oslava narozenin mojí babičky. Už více jak deset let připravuji na tuto akci menu pro rodinu. A už docházejí nápady. 
                Nedávno jsem si koupila novou zdobící špičku, takže cupcaky byly jasná volba. Ale jaké? 
               Zalistovala jsem svým receptářem po babičkách a tetičkách a nakonec vybrala těsto z Míša řezů od tety, samozřejmě v mojí upravené verzi. No a co jiného ke kakaovému těstu než pikantní maliny zjemněné mascarpone.


24ks
60min

2 hrnky špaldové mouky
1 hrnek kokosového cukru
1,5 hrnku kefíru (nebo podmáslí)
0,5 hrnku oleje
2PL kakaa
1KL sody
1 vejce

250g malin
60g datlového sirupu
2PL vody

250g mascarpone
200ml 40% smetany na šlehání 
1-2PL agáve sirupu

          Z mouky, cukru, sody, oleje, kefíru, kakaa a vejce si připravíme těsto, kterým plníme muffinové košíčky a pečeme při 180 stupních asi 15 min (zda je těsto hotové, zjistíme špejlovým testem).
          Maliny spolu s datlovým sirupem a vodou povaříme asi 10 minut, poté propasírujeme, vrátíme zpět na plotnu a zredukujeme asi na 1/3 objemu, až nám vznikne hodně husté pyré (cca 3PL).
          Vychladlé cupcaky zdobíme malinovým mascarpone, které si připravíme vyšleháním mascarpone, šlehačky a agáve sirupu spolu s malinovým pyré.