Konfitovaný bažant s brusinkovou omáčkou
a kroketkami
Manžel přinesl z práce
bažanta, stáhnul ho, vykuchal, naporcoval a na mě bylo ho přes svátky nějak
ukuchtit. Naposledy jsme ho měli na
zelí, takže to chtělo něco nového. Nakonec to dopadlo takto a rovnou jsem si vyzkoušela novou přípravu
jídla-konfitování. Jak správně konfitovat mi poradila kuchařka Lidl.
4 porce
5 hodin bez marinování
1 bažant
3 snítky rozmarýnu
3 bobkové listy
1 palice česneku
10ks nového koření
cca 1l oleje
růžová sůl
ořezy z bažanta (krk, křídla apod.)
1Pl ghí (přepuštěné máslo)
1/2 cibule
1 snítka rozmarýnu
1 hrst namočených brusinek
1dcl červeného vína
1dcl vývaru
1 pomeranč
1KL datlového sirupu
růžová sůl
360g vařených brambor
100g polohrubé kukuřičné mouky
2 vejce
růžová sůl
kukuřičná strouhanka
olej
Bažanta naporcujeme, hodně osolíme a spolu s rozmarýnem, rozkrojenou palicí česneku a kořením dáme do pekáče. Zakryjeme a marinujeme přes noc v lednici.
Druhý den maso umyjeme, vrátíme do pekáče, zalijeme olejem tak, aby bylo celé ponořené, přiklopíme a pečeme při 130 stupních 4 hodiny.
Ořezy spolu s pokrájenou cibulí a snítkou rozmarýnu opečeme na másle, přidáme brusinky, datlový sirup, šťávu z pomeranče a zalijeme vínem a vývarem. Dusíme 20min. Vyjmeme ořezy a rozmarýn a zbytek rozmixujeme na hladkou omáčku, kterou zredukujeme na polovinu. Podle chuti dosolíme.
Uvařené brambory nastrouháme najemno a smícháme se solí, jedním vejcem a kukuřičnou moukou. Vznikne hladké, nelepivé těsto, ze kterého tvarujeme válečky. Ty obalíme v rozšlehaném vejci a strouhance, položíme na pečící papír, zastříkneme olejem a pečeme dozlatova při 180 stupních přibližně 20-25min nebo je můžeme usmažit na pánvi.