neděle 27. března 2016

Polévka z uzených žeber s kroupami



         Moje další premiéra. Doma jsme ji mívali celkem často, ale její příprava mě nikdy „netankovala“. Když jsem včera nechala výběr polévky na manželovi, vybral si právě tuto. A tak jsem se do její přípravy vrhla po hlavě. A testem prošla.

10-12 porcí (3l polévky) 
3,5 hodiny

1kg uzených žeber
1 cibule
5 stroužků česneku
3 stonky řapíkatého celeru
4 bobkové listy
cca 10ks nového koření
cca 20ks celého pepře
200g ječných krup
4 menší mrkve pokrájené na nudličky
1PL ghí
2 hrsti petržele kudrnky
růžová sůl

        Do velkého hrnce vložíme žebra, oloupanou a rozpůlenou cibuli, česnek a koření a zalijeme studenou vodou, aby byly kosti ponořené. Nesolíme, maso je dost slané. Vaříme asi 3 hodiny, až maso samo odpadá od kosti. Vývar slijeme a žebra obereme, maso vrátíme do polévky, zbytek vyhodíme.
        Zvlášť si uvaříme v osolené vodě předem namočené kroupy. Trvá to asi 30min.
        Na přepuštěném másle krátce orestujeme nudličky mrkve a spolu s měkkými kroupami přidáme do polévky.
        Podle slanosti buď polévku naředíme horkou vodou, nebo dosolíme. Nakonec přisypeme pořádnou hrst sekané kudrnky.