Polévka z uzených žeber s kroupami
Moje další premiéra. Doma jsme ji mívali celkem často,
ale její příprava mě nikdy „netankovala“. Když jsem včera nechala výběr polévky
na manželovi, vybral si právě tuto. A tak jsem se do její přípravy vrhla po
hlavě. A testem prošla.
3,5 hodiny
1kg uzených žeber
1 cibule
5 stroužků česneku
3 stonky řapíkatého celeru
4 bobkové listy
cca 10ks nového koření
cca 20ks celého pepře
200g ječných krup
4 menší mrkve pokrájené na nudličky
1PL ghí
2 hrsti petržele kudrnky
růžová sůl
Do velkého
hrnce vložíme žebra, oloupanou a rozpůlenou cibuli, česnek a koření a zalijeme studenou
vodou, aby byly kosti ponořené. Nesolíme, maso je dost slané. Vaříme asi 3
hodiny, až maso samo odpadá od kosti. Vývar slijeme a žebra obereme, maso
vrátíme do polévky, zbytek vyhodíme.
Zvlášť si
uvaříme v osolené vodě předem namočené kroupy. Trvá to asi 30min.
Na
přepuštěném másle krátce orestujeme nudličky mrkve a spolu s měkkými kroupami
přidáme do polévky.
Podle slanosti
buď polévku naředíme horkou vodou, nebo dosolíme. Nakonec přisypeme pořádnou
hrst sekané kudrnky.