úterý 8. března 2016

Kroupový nákyp s meruňkami



                  Rýžový nákyp zná snad každý. Zkuste si ho udělat z ječných krupek.

6 porcí
3 hodiny

250g ječných krup
3/4l ovesného mléka
3 vejce
70g másla
2PL kokosového cukru
200g sušených meruněk
500ml vody
špetka soli

            Meruňky přes noc namočíme do 500ml vody. Kroupy zalijeme mlékem a necháme hodinu namáčet. Přidáme špetku soli, vodu z meruněk a vaříme na mírném plameni do změknutí. Trvá to podle velikosti krup cca 50min. Nezapomeňte míchat. Vznikne lepivá hmota.
            Žloutky vyšleháme se změklým máslem a cukrem a přidáme k nim vychladlou kroupovou směs. Přisypeme meruňky pokrájené na kousky a vše rozprostřeme do vymazané a vysypané formy. Nahoru navrstvíme sníh z bílků.
            Zapékáme při 200 stupních dozlatova asi 20 minut.