neděle 17. dubna 2016

Čokoládový fazolový dort s višněmi




            Když se dají moučníky dělat z cizrny, proč ne i z fazolí. Je to příjemná cesta, jak dostat do dětí (a dospělých) luštěniny. Slibuji, že v tomto dortíku jejich chuť nepoznáte.

6-8 porcí
60min bez vaření fazolí a chlazení

300g vařených malých bílých fazolí
2 vejce
2PL ghí (přepuštěné máslo)
2PL řepkového oleje
5PL datlového sirupu
3PL kokosového cukru
2PL kakaa
100g vysokoprocentní čokolády
1PL kokosového oleje
špetka růžové soli
200g vypeckovaných višní

       Fazole, žloutky, ghí, olej, cukr, sirup a kakao umixujte do husté hladké kaše (já použila ponorný mixér). Do směsi vmíchejte sníh ušlehaný z bílků a špetky soli a 50g čokolády posekané na malé kousky. 
       Těsto navrstvěte do dortové formy o průměru 17cm vystlané pečícím papírem. Na povrch dejte višně a lehce je do těsta vmáčkněte. 
       Pečte při 180 stupních 35-40 minut (v půlce přikryjte alobalem). Dort nechte vychladnout, ozdobte ho čokoládovou polevou, kterou připravíte rozpuštěním 50g čokolády s kokosovým olejem ve vodní lázni, a přes noc řádně vychlaďte v lednici. 
       Před krájením nechte čokoládu při pokojového teplotě povolit a použijte nůž namočený do horké vody. Pokud si nehlídáte linii, servírujte s kopečkem šlehačky.