Čokoládový fazolový dort s višněmi
Když se dají moučníky dělat z cizrny, proč ne i z fazolí. Je to příjemná cesta, jak dostat do dětí (a dospělých) luštěniny. Slibuji, že v tomto dortíku jejich chuť nepoznáte.
6-8 porcí
60min bez vaření fazolí a chlazení
300g
vařených malých bílých fazolí
2
vejce
2PL
ghí (přepuštěné máslo)
2PL
řepkového oleje
5PL
datlového sirupu
3PL
kokosového cukru
2PL
kakaa
100g
vysokoprocentní čokolády
1PL kokosového oleje
špetka
růžové soli
200g
vypeckovaných višní
Fazole, žloutky, ghí, olej, cukr, sirup a kakao umixujte do husté hladké kaše (já použila ponorný mixér). Do směsi vmíchejte sníh ušlehaný z bílků a špetky soli a 50g čokolády posekané na malé kousky.
Těsto navrstvěte do dortové formy o průměru 17cm vystlané pečícím papírem. Na povrch dejte višně a lehce je do těsta vmáčkněte.
Pečte při 180 stupních 35-40 minut (v půlce přikryjte alobalem). Dort nechte vychladnout, ozdobte ho čokoládovou polevou, kterou připravíte rozpuštěním 50g čokolády s kokosovým olejem ve vodní lázni, a přes noc řádně vychlaďte v lednici.
Před krájením nechte čokoládu při pokojového teplotě povolit a použijte nůž namočený do horké vody. Pokud si nehlídáte linii, servírujte s kopečkem šlehačky.