Pomalu pečená kližka s višňovou omáčkou
a polentovými knedlíčky
První pokus o konfitování byl více než úspěšný, a proto jsem se rozhodla zkusit to znova. Tentokrát jsem zvolila krásný kus hovězí kližky. A tento způsob úpravy masa opět nezklamal. Maso jsem mohla krájet lžící.
4 porce
více než 6 hodin
650g
kližky vcelku
1
velká cibule
8
stroužků česneku
10g
čerstvého tymiánu
2
snítky rozmarýnu
růžová sůl
3/4l řepkového oleje
1/2 cibule
1PL oleje
2-3PL kokosového cukru (nebo medu)
1PL tmavé sojové omáčky
150ml šťávy z višní
250ml silného hovězího vývaru
hrst vypeckovaných višní
250g instantní polenty
1l mléka
cca 1PL soli
olej
Maso hodně osolíme a vložíme do těsného pekáčku. Zasypeme kolečky cibule a stroužky česneku, přidáme bylinky. Zabalíme do potravinářské fólie a marinujeme v lednici 24 hodin.
Druhý den maso omyjeme, vrátíme do pekáčku, ze kterého jsme vyndali cibuli (bylinky i česnek ponechejte), a zalijeme olejem, aby bylo maso zcela ponořené. Pekáček přikryjeme alobalem a pečeme při 130 stupních 6 hodin.
Pokrájenou cibuli zpěníme na oleji. Přidáme k ní cukr, sojovou omáčku, višně a krátce osmahneme. Podlijeme šťávou a vývarem a vaříme, než višně změknou. Omáčku rozmixujeme, vrátíme na plotnu a zredukujme do požadované hustoty.
Mléko se solí přivedeme k varu, vsypeme do něj polentu a za stálého míchání uvaříme hustou kaši (trvá to pár minut). Polentu navrstvíme do pekáče vystlaného pečícím papírem potřeným olejem a necháme krátce zchladnout.
Lžičkou nebo rukama tvarujeme malé knedlíčky. Klademe je na plech s pečícím papírem, zastříkneme olejem a v troubě při 200 stupních opečeme dozlatova.
* z této dávky uděláte cca 80 knedlíčků
* z této dávky uděláte cca 80 knedlíčků