neděle 17. dubna 2016

Pomalu pečená kližka s višňovou omáčkou

 a polentovými knedlíčky




            První pokus o konfitování byl více než úspěšný, a proto jsem se rozhodla zkusit to znova. Tentokrát jsem zvolila krásný kus hovězí kližky. A tento způsob úpravy masa opět nezklamal. Maso jsem mohla krájet lžící.

4 porce
více než 6 hodin

650g kližky vcelku
1 velká cibule
8 stroužků česneku
10g čerstvého tymiánu
2 snítky rozmarýnu
růžová sůl
3/4l řepkového oleje

1/2 cibule
1PL oleje
2-3PL kokosového cukru (nebo medu)
1PL tmavé sojové omáčky
150ml šťávy z višní
250ml silného hovězího vývaru
hrst vypeckovaných višní

250g instantní polenty
1l mléka
cca 1PL soli
olej

         Maso hodně osolíme a vložíme do těsného pekáčku. Zasypeme kolečky cibule a stroužky česneku, přidáme bylinky. Zabalíme do potravinářské fólie a marinujeme v lednici 24 hodin. 
         Druhý den maso omyjeme, vrátíme do pekáčku, ze kterého jsme vyndali cibuli (bylinky i česnek ponechejte), a zalijeme olejem, aby bylo maso zcela ponořené. Pekáček přikryjeme alobalem a pečeme při 130 stupních 6 hodin.

         Pokrájenou cibuli zpěníme na oleji. Přidáme k ní cukr, sojovou omáčku, višně a krátce osmahneme. Podlijeme šťávou a vývarem a vaříme, než višně změknou. Omáčku rozmixujeme, vrátíme na plotnu a zredukujme do požadované hustoty. 

         Mléko se solí přivedeme k varu, vsypeme do něj polentu a za stálého míchání uvaříme hustou kaši (trvá to pár minut). Polentu navrstvíme do pekáče vystlaného pečícím papírem potřeným olejem a necháme krátce zchladnout. 
         Lžičkou nebo rukama tvarujeme malé knedlíčky. Klademe je na plech s pečícím papírem, zastříkneme olejem a v troubě při 200 stupních opečeme dozlatova.

* z této dávky uděláte cca 80 knedlíčků