sobota 28. května 2016

Domácí balkánský sýr



                 Když jsem úspěšně zvládla výrobu domácího čerstvého sýru, balkán byl další na řadě. A je to úplně easy. V podstatě uděláte várku čerstvého sýru a pak ho naložíte do slaného nálevu. Už se těším na první "šopák".

na cca 350g sýru

2l plnotučného čerstvého mléka
80ml citrónové štávy nebo 50ml vinného octa
500ml syrovátky 
75g růžové soli

          Z mléka a syřidla (citrónová šťáva nebo ocet) vyrobíme čerstvý sýr (recept najdete také na blogu). 
          Tentokrát ale okapanou  sýřeninu v plátýnku napěchujeme do obdélníkové formy, zatížíme a necháme lisovat v lednici 12 hodin. 
          Poté bloček naložíme do nálevu, který připravíme rozpuštěním soli v syrovátce (použijeme tu z přípravy čerstvého sýra). 
          Takto se sýr "marinuje", zraje a zároveň skladuje.
          My konzumovali po dvou dnech a byl výborný.

* Pokud použijete jako syřidlo citrón, ucítíte trošku jeho chuť i v hotovém výrobku.

Inspirace zde:
https://conovehonakopci.cz/2010/04/domaci-syr-balkan/