úterý 31. května 2016

Koláč s borůvkami, lučinou a 

mandlovo-vločkovou drobenkou



               Chystáme se na večeři k přátelům a abychom nepřišli s prázdnou, upekla jsem svůj oblíbený koláč. Náplň tentokrát smetanový sýr a borůvky, které jsem objevila při čistce mrazáku před sezónou jahod, a navrch křupavá posýpka.


6-8 porcí (forma 17cm)
45 minut

100g změklého másla
200g celozrnné špaldové mouky
30g březového cukru
1 malé vejce

120g borůvek
200g smetanového sýra v kostce (lučina, almette, palouček...)

50g špaldových vloček
30g mletých mandlí
20g změklého másla
20g březového cukru

          Formu vymažeme trochou másla nebo oleje.
          Z másla, vejce, mouky a cukru vypracujeme těsto, které vmačkáme na dno a část stěny rozevírací formy. Dno propícháme vidličkou.
          Navrstvíme prošlehaný sýr, bohatě posypeme borůvkami a drobenkou. Tu připravíme smícháním másla, vloček, cukru a mletých mandlí.
          Pečeme při 190 stupních asi 30 minut. Necháme zcela zchladnout.