neděle 29. května 2016

Medový sirup s citrónem a bezovými květy




            Možná se ptáte, proč tak "vyšperkovaný" název. Je to prosté. Netroufám si tento sirup nazvat bezovým, i když jsou v něm květy tohoto úžasného keře obsaženy, jelikož je právě kvůli použitému medu typická chuť bezu mírně potlačena a milovníci klasického sirupu by mohli být zklamáni. 
            Nicméně stále pro mě zůstává prioritou stravování bez cukru, a proto jsem zvolila kompromis v podobě slazení medem. Veškeré zdraví prospěšné látky jsou v sirupu samozřejmě obsaženy, stejně jako v ostatních běžných receptech, kterých je na internetu plno. Takže pokud nelpíte na cukru a nevadí Vám vyšší finanční výdaj (je totiž spotřeba skoro kila medu), směle do něj.


na 2,5l sirupu

250g bezových květů zbavených silných stonků (cca 50ks)
2l převařené vychladlé vody
900g medu 
2 citróny
25g kyseliny citrónové

         Neoprané květy řádně prohlédneme, zda neobsahují nevítané broučky, vložíme do velkého hrnce, zalijeme vychladlou převařenou vodou, zatížíme talířkem, přiklopíme poklicí a dáme do lednice na 24 hodin louhovat. 
         Druhý den přecedíme přes plátno, přidáme šťávu ze dvou citrónů, kyselinu citrónovou a med (množství volte podle chuti, každý má rád jinak sladké, ale pozor, vždy ochutnávejte až po dokonalém rozpuštění medu a s novou čistou lžičkou, abyste si nekontaminovali slinami sirup).                    Jelikož se sirup připravuje za studena, aby se zachovalo co nejvíce zdraví prospěšných látek, trvá rozpouštění déle a je třeba více míchat. 
          Hotový sirup skladujte nejlépe v tmavých lahvích v lednici. 
           A ještě jeden tip na konec. Čaj ze sušených bezových květů je nejlepším lékem na kašel. Takže šupky dupky otrhat nějaký keř, dokud ještě kvete. :)

* Inspirace zde:
http://kitchenette.cz/clanek/1-sirup-z-bezinkovych-kvetu