neděle 29. května 2016

Jahodovo-banánová dřeň



              Kolem cest i na trzích už se to zase hemží košíky plných voňavých jahod. Sezóna začíná.
              Každoročně dělám litry jahodové dřeně, která z mrazničky mizí neuvěřitelným tempem. Ještě loni jsem ji připravovala jen z jahod a cukru (prcek ještě neměl na ochutnávku nárok). 
              I letos jsem zůstala pouze u dvou ingrediencí, ale dřeň je mnohem zdravější, a tak můžeme mlsat bez výčitek.


1,25l 
10 minut bez mrazení

4 hodně zralé banány (cca 450g)
800g čerstvých sladkých jahod

           Očištěné jahody umixujeme s banány dohladka (pokud Vám nestačí sladkost z banánů, můžete přidat třeba trochu datlového sirupu). Směs dáme do vhodné nádoby (např. prázdná krabička od zmrzliny apod.) a vložíme do mrazáku. 
           Po hodině směs znovu promixujeme (nemusíte ji ani vyndávat z formy) , abychom narušily vznikající ledové krystalky, a totéž opakujeme ještě 2x. 
           Čím vícekrát směs promixujete během mražení, tím bude krémovější. 
           Před servírováním nechte povrch chvíli povolit, aby se Vám zmrzlina lépe nabírala.

* Inspirace na čarujeme.cz