čtvrtek 23. června 2016

Medové řezy



                  Tento recept jsem dostala od sestřičky mého muže a peču jej od té doby pravidelně na rodinné oslavy a vždy sklidí obrovský úspěch. Nenechte se zaskočit dlouhým popisem receptu. Tento zákusek opravdu není složitý a stojí za to ho vyzkoušet.


12 porcí
90 minut bez chlazení

těsto:
500g hladké mouky
200g cukru moučka
200g rozpuštěného másla
2 vejce
2PL tekutého medu
2KL sody

"poleva na těsto":
200g nahrubo posekaných vlašských ořechů
100g cukru krystal
120g másla
2PL medu

krém:
250ml mléka
1PL polohrubé mouky
1PL škrobu
1PL cukru krystal
1 vanilkový cukr

           Nejprve si připravíme krém. Mléko s cukrem přivedeme k varu a poté za stálého míchání vsypeme mouku prosátou se škrobem. Chvíli povaříme, až vznikne hustá kaše.
           Suroviny na polevu dáme do pánve a „smažíme“, až se vše propojí.
           Těsto vypracujeme z ingrediencí uvedených výše, rozdělíme na 2 (popř. 3) díly a každý díl vyválíme na velikost plechu. Je potřeba podsypávat moukou. Pláty jsou dost tenké a špatně se přenáší na plech, takže nejlépe válet buď už na pečícím papíru (já válím na silikonové podložce, kterou mám položenou na prkénku, po vyválení dám na ten vyválený plát pečící papír a plech a díky prkénku vespod překlopím).
            Na jeden ještě syrový plát se nalije poleva (tento plát bude vrchní vrstva řezů).
            Korpusy pečeme na 170 stupňů, až je těsto tmavě zlaté cca 10-15min. Pláty necháme vychladnout. 
            Poté už jen potřeme krémem a poskládáme na sebe, poslední dáme korpus s polevou.
            Řezy překryjeme pečícím papírem a zatížíme. V lednici necháme odpočinout nejlépe do druhého dne.