středa 22. června 2016

Polentový dortík s kokosem, tvarohovým krémem a čokoládovou polevou



               Na návštěvu mi přijel na týden bráška, takže bylo jasné, že musím aspoň jednou uklohnit něco sladkého. A dnes byla chuť tvořit. Ale protože v troubě si hověla svíčková, rozhodla jsem se pro tento nepečený dortík.

8 porcí
30 minut + chlazení

100g kukuřičné polenty
30g strouhaného kokosu
500ml plnotučného mléka
1-2PL medu (dle chuti)
500g tvarohu v kostce
3PL březového cukru (nebo jiného sladidla)
3PL kokosového oleje
3PL javorového sirupu
3PL kakaa
kokosové plátky na ozdobu


         Mléko přivedeme k varu a za stálého míchání pomalu přisypáváme polentu s kokosem. Vaříme 3 minuty až vznikne hustá kaše, do které přidáme med. 
         Hmotu navrstvíme do dortové formy (17cm) vystlané pečícím papírem, uhladíme a necháme ztuhnout.
         Mezitím si vyšleháme oba tvarohy s březovým cukrem dohladka (doporučuji cukr nejprve rozpustit v trošce vody, aby krystalky neskřípaly mezi zuby).
         Krém naneseme na polentovou vrstvu a dáme ztuhnout do lednice.
         Ve vodní lázni rozpustíme kokosový olej s javorovým sirupem a do horké tekutiny vmícháme kakao. Polevu nalejeme na dort, který dozdobíme kokosovými chipsy a vrátíme ještě na chvíli do lednice.
         * Před krájením nechte polevu povolit při pokojové teplotě a použijte nůž namočený v horké vodě.