čtvrtek 15. prosince 2016

Včelí úly



                   Na tomto receptu byla asi nejvtipnější debata s mým mužem. Jako nadšený pozorovatel všeho živého od ptáků až po mnohonožky se rozčiloval nad tím, jak vůbec mohl někdo vymyslet tak nesmyslný název vosí úly. Nakonec se ale nechal uchlácholit ochutnávkou cukroví a mým ujištěním, že ty moje se budou jmenovat včelí.


cca 26ks
30 minut + odležení, sušení a kompletace

150g mletých vlašských ořechů
150g mletého kokosového cukru
1/2 bílku (cca 15-20g)
1/2 PL rumu (pro děti vody)

           Suroviny smícháme a dáme chladit asi na hodinu do lednice.
           Poté vždy část hmoty vložíme do formičky vysypané cukrem a pomocí vařečky nebo speciálního druhého dílu k formičce (např. Tescoma) vytvarujeme úl. 
           Opatrně ho vyjmeme a necháme na vzduchu do druhého dne vyschnout. 
           Úly plníme krémem dle libosti, já zvolila pudingový (viz. recept na Išlské dortíčky), který jsem "ovoněla" rumem.              Dno "ucpeme" piškotem (letos jsem použila minipiškoty). 
           Uchováváme v chladu.

* Inspirace na Tescoma s chutí