čtvrtek 1. prosince 2016

Žitné perníčky



                 Všichni kolem už mají napečeno, nebo se do pečení alespoň pustili. Já po pár nezdárných pokusech o zdravé, bezlepkové cukroví bez cukru nakonec kapitulovala a vybrala si na internetu recept na perníčky, který neobsahuje kilo cukru. Upravila jsem si ho k obrazu svému a tradááááááá... jsou tu a jsou výborné.


72ks (srdíčko 4cm)
20min + odležení 

300g hladké celozrnné žitné mouky
70g pomletého kokosového cukru
70g tekutého medu
50g rozpuštěného másla
1 vejce
1KL sody
1-2PL perníkového koření

          Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které necháme v lednici odpočinout minimálně 2 dny, aby se koření rozleželo. 
          Poté na pomoučené podložce vyválíme placku o síle 5mm a vykrajujeme libovolné tvary. 
          Pečeme na pečícím papíru při 170 stupních zhruba 7 minut na horkovzduch.
          Pokud chcete perníčky lesklé, potřete je ihned po upečení rozšlehaným žloutkem (bílek můžete využít na polevu na zdobení). 
          Jsou měkké, ani druhý den neměl synek problém s kousáním. Pokud by se Vám přesto zdály tvrdé, dejte k nim do dózy kousek jablka.

          * Pokud nemáte kokosový cukr, použijte pomletý         třtinový.
          *  V receptu uvádím 1-2PL koření. Záleží na Vaší chuti a na intenzitě koření. Do první várky jsem použila 2 pytlíky perníkového koření kupovaného v Lidlu, do druhé jsem si připravila vlastní a stačila 1 vrchovatá lžíce.