neděle 29. ledna 2017

Lemon cake



                  Za chvíli to bude vypadat, jakože se cpeme doma jen sladkým :D, ale když dítě zavelí: ,, Maminko, jdeme péct dort.", tak prostě jdeme. A já měla konečně možnost vyzkoušet nedávno koupený lemon curd.


dortík o průměru 17cm

korpus :
1 velké vejce
30g kokosového cukru
1PL řepkového oleje
25g špaldové mouky
30g kvalitní hořké čokolády

krém:
250g mascarpone
160g lemon curd
160g smetany na šlehání
3 plátky želatiny

citrónové želé:
1 velký citrón
1 pomeranč
3 plátky želatiny
1PL rýžového sirupu

            Vejce šleháme s cukrem 20 minut do husté pěny, poté už jen opatrně zapracujeme olej, rozpuštěnou zchladlou čokoládu a prosátou mouku. 
            Těsto nalijeme do formy, jejíž dno jsme vystlali pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 stupních zhruba 8 minut.
            Po krátkém zchladnutí ostrým nožem korpus oddělíme od stěn formy a na boky vložíme tvrdou fólii, která nám usnadní vyndávání zkompletovaného dortu.

            Krém připravíme následovně. Ve smetaně necháme nabobtnat želatinu a pak ji nad plamenem necháme rozpustit. Nevaříme! 
            Smícháme mascarpone s lemon curd.                
            Do vlažné želatiny nejprve zamícháme pár lžic citrónového krému a pak krátce zašleháme zbytek. 
            Krém nalijeme na korpus, obložíme tenoučkými plátky citrónu a dáme do lednice ztuhnout.

            Jakmile je krém tuhý, připravíme závěrečné želé.                       Plátky želatiny opět podle návodu necháme nabobtnat v trošce vody a poté je nad plamenem rozpustíme.
            Do rozpuštěné želatiny přidáme šťávu z pomeranče, zbylého citrónu a sirup a tekutinu nalijeme na dort, který dáme znovu řádně ztuhnout do lednice, nejlépe do druhého dne.

              Dort opatrně vyjmeme z formy, nožem uvolníme želatinu od fólie a fólii sloupneme.
              Krájíme ostrým nožem, který můžeme předtím namočit do horké vody.

              * Pokud neseženete bio citróny, doporučuji je namočit do octové vody (poměr voda/ocet 9:1) a máčet cca 20 minut, aby pustil chemický postřik.
              * Jestli Vám vadí lehce nahořklá chuť citrónové kůry, plátky před zdobením dortu oloupejte, případně ze zdobení vynechte,  či nahraďte pomeranči. I tak bude dort krásný a výborný.