čtvrtek 12. ledna 2017

Vánočka



                     U některých věcí se prostě experimentovat nevyplácí, a tak po x-letech hledání receptu na tu nej vánočku (od zaručených rodinných receptů až po kváskové pečení) jsem ho konečně našla. A je to vánočka "podle Moniky Absolonové". Jen to pletení ještě potřebuje doladit.

na 2 vánočky

1kg polohrubé mouky + na podsyp
250g másla
250g cukru krupice + 5KL
1 vanilkový lusk
kůra z 1 citrónu
2 kostky droždí
500ml mléka
5 vajec
100g rozinek
100g mandlí plátky
100g drcených mandlí
rum dle potřeby (nemusí být)
špetka růžové soli

          Den předem namočte do rumu rozinky a případně i drcené mandle.
          Do mléka přidáme z uvedeného množství cukru jednu hrst a ohřejeme ho. Jakmile je vlažné (ne horké!), rozdrobíme do něj kvasnice a necháme vzniknout kvásek
          Žloutky vyšleháme se zbylým cukrem do pěny, přidáme sůl a změklé máslo, semínka z vanilkového lusku a citrónovou kůru.
          Do směsi vlijeme vzešlý kvásek a přisypeme asi 3/4 mouky. Vzniklé tekutější těsto vlijeme do zbytku mouky, kterou jsme si vysypali na vál či pracovní plochu. Rukama do těsta zapracováváme mouku. 
          Jakmile je všechna mouka spojená, přidáme předem namočené rozinky a drcené mandle a opět těsto několikrát "popřekládáme". 
          Těsto přendáme do větší mísy, přikryjeme čistou utěrkou a dáme na teplé místo kynout. Po 2 hodinách těsto znovu propracujeme a takto opakujeme 3x. Bude nám tedy kynout 6 hodin.
           Nakonec těsto rozdělíme na copy (je jen na Vás, z kolika si vánočku troufnete upéct, já letos pekla z 8).
           Bílky lehce prošleháme s 5 kávovými lžičkami cukru a potřeme jimi celou vánočku. 
           Zasypeme bohatě plátky mandlí, zašpejlujeme, aby vánočka držela tvar a pečeme na pečícím papíru ve vyhřáté troubě na 150 stupňů zhruba 45 minut. Zda je hotová, zjistíme špejlovým testem.

           * S těstem můžete zkusit experimentovat. Klasický cukr lze nahradit třtinovým či kokosovým, panelou apod., mouku namíchejte se špaldovou či celozrnou, určitě půjde použít i rostlinné mléko nebo máslo.