Hovězí pečené v oleji, dušený tuřín
s jablky, dýňové nočky
Tuřínu je teď všude plno. Dají se z něj připravit hranolky, polévka, salát nebo např. zelí. Já dnes vyzkoušela nevšední kombinaci s jablky, která nečekaně zabodovala. K tomu jsme si dopřáli pořádný kus masa a domácí nočky.
8 porcí
1,2kg hovězí kýty
cca 1l řepkového oleje
1 cibule
1 palice česneku
himalájská růžová sůl
1,5 kg tuřínu
400g jablek (použila jsem Idared)
1 velká cibule
1PL oleje
2PL octa
1/2 citrónu
1PL třtinového cukru či jiného sladidla
himalájská růžová sůl
mletý černý pepř
drcený kmín
500g máslové dýně
500g špaldové mouky
1 vejce
růžová himalájská sůl
Maso poctivě nasolíme a vložíme ho spolu s kolečky oloupané cibule a očištěnými stroužky česneku do menšího hrnce nebo pekáče, abychom ho mohli zalít olejem tak, že bude celé ponořené.
Přiklopíme a pečeme 4 hodiny při 150 stupních.
Maso poté opatrně vyjmeme a nakrájíme na plátky.
Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno.
Na oleji ji osmahneme dozlatova a přisypeme k ní na kostičky pokrájený oloupaný tuřín.
Osolíme, opepříme, okmínujeme a podlijeme trochou vody.
Dusíme cca 20-30 minut, pak do hrnce přidáme jablka, taktéž pokrájená na kostičky, která jsme pokapali citrónem, aby nám nezhnědla.
Společně dusíme ještě zhruba 20-30minut, dokud není vše měkké. Podle potřeby podléváme vodou.
Nakonec dochutíme octem, cukrem a případně dosolíme dle chuti.
* Pokud máte čas, doporučuji připravit den předem, chutě se krásně propojí.
Dýni oloupeme, nakrájíme na kostky a na páře uvaříme doměkka.
Rozmixujeme a počkáme, až pyré zchladne.
Přidáme vejce, osolíme a postupně zapracováváme mouku, až vznikne nelepivé těsto, ze kterého odkrajujeme noky.
Vaříme v osolené vodě, od vyplavání cca 3 minuty. * Pokud nebudete noky ihned servírovat, doporučuji je promastit kapkou oleje, aby se neslepily.