neděle 5. února 2017

Hovězí pečené v oleji, dušený tuřín 

s jablky, dýňové nočky



                     Tuřínu je teď všude plno. Dají se z něj připravit hranolky, polévka, salát nebo např. zelí. Já dnes vyzkoušela nevšední kombinaci s jablky, která nečekaně zabodovala. K tomu jsme si dopřáli pořádný kus masa a domácí nočky.


8 porcí

1,2kg hovězí kýty
cca 1l řepkového oleje
1 cibule
1 palice česneku
himalájská růžová sůl

1,5 kg tuřínu
400g jablek (použila jsem Idared)
1 velká cibule
1PL oleje
2PL octa
1/2 citrónu
1PL třtinového cukru či jiného sladidla
himalájská růžová sůl
mletý černý pepř
drcený kmín

500g máslové dýně
500g špaldové mouky
1 vejce
růžová himalájská sůl

           Maso poctivě nasolíme a vložíme ho spolu s kolečky oloupané cibule a očištěnými stroužky česneku do menšího hrnce nebo pekáče, abychom ho mohli zalít olejem tak, že bude celé ponořené. 
           Přiklopíme a pečeme 4 hodiny při 150 stupních. 
           Maso poté opatrně vyjmeme a nakrájíme na plátky.

           Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. 
           Na oleji ji osmahneme dozlatova a přisypeme k ní na kostičky pokrájený oloupaný tuřín. 
            Osolíme, opepříme, okmínujeme a podlijeme trochou vody. 
            Dusíme cca 20-30 minut, pak do hrnce přidáme jablka, taktéž pokrájená na kostičky, která jsme pokapali citrónem, aby nám nezhnědla. 
             Společně dusíme ještě zhruba 20-30minut, dokud není vše měkké. Podle potřeby podléváme vodou. 
             Nakonec dochutíme octem, cukrem a případně dosolíme dle chuti. 
             * Pokud máte čas, doporučuji připravit den předem, chutě se krásně propojí.

              Dýni oloupeme, nakrájíme na kostky a na páře uvaříme doměkka. 
              Rozmixujeme a počkáme, až pyré zchladne. 
              Přidáme vejce, osolíme a postupně zapracováváme mouku, až vznikne nelepivé těsto, ze kterého odkrajujeme noky. 
              Vaříme v osolené vodě, od vyplavání cca 3 minuty.                     * Pokud nebudete noky ihned servírovat, doporučuji je promastit kapkou oleje, aby se neslepily.