Krémová polévka z batátu a řapíkatého celeru
Zase jedna neděle a pozvání na oběd. Zase se mi kouří z hlavy, co "jiného" připravit, aby to oslovilo i babičku s dědou. Nakonec jsem zkombinovala zbytky sladkých brambor a řapíkatého celeru, které už bych asi jinak nezužitkovala. Tak snad zabodují.
500g batátů
200g řapíkatého celeru
1 velká cibule
2PL řepkového oleje
cca 1,2l vody
cca 200ml rostlinné smetany
1KL kurkumy
1/2KL římského kmínu
bio bujón (nemusí být)
himalájská růžová sůl
Oloupanou a posekanou cibuli zpěníme na oleji. Přidáme očištěné batáty a celer, vše pokrájené na kousky.
Zasypeme kurkumou a kmínem, promícháme a zalijeme vroucí vodou.
Vaříme doměkka, poté rozmixujeme ponorným mixérem, dochutíme solí a popř. bujónem a zjemníme smetanou.
Podáváme např. s česnekovými suchary.