úterý 21. února 2017

Jahodovo-citrónový dort



               Dnes máme první školkový karneval. Původně jsem chtěla zase upéct minidonuty, ale pak se mi doma nashromáždilo větší množství jahod, kterými nás pravidelně zásobuje babička, a popravdě, jahody v únoru, co si budeme povídat. Zkrátka je třeba je rychle spotřebovat a děti je nechtějí. A protože ani výsledné pyré nemělo tu omračující vůni a chuť jahod, jak bych očekávala, dochutila jsem krém ještě kapkou lemon curd. V létě už to jistě nebude potřeba :).


8-12 porcí
dortová forma průměr 17cm

na korpus:
3 vejce
90g kokosového cukru (nebo panela, třtinový...)
40g bezlepkové mouky Nominal
35g kokosové mouky
3PL řepkového oleje
1KL citrónové kůry

na krém:
700g očištěných jahod
250g másla (rostlinné či klasické)
3 bílky
130g kokosové cukru (nebo panela, třtinový...)
3PL lemon curd 

na ozdobu:
čokoládová poleva dle potřeby
čerstvé jahody

             Korpusy peču vždy den dopředu, uleží se a lépe se pak krájí. 
             Celá vejce spolu s cukrem šlehám 25 minut do husté pěny. Poté na nízké otáčky zašlehám olej a citrónovou kůru. Obě mouky proseji a zapracuji ručně do vaječné pěny. 
             Formu vystelu na dně pečícím papírem, stěny nechám holé. Naliji těsto a peču při 180 stupních asi 20 minut.
             Po krátkém zchladnutí ostrým nožem odříznu piškot od stěn formy a vyklopím. Zcela vychladlý korpus zabalím do potravinářské fólie a druhý den poté rozkrojím na požadovaný počet pater (tento má 3 tenká). 
              Vzhledem k tomu, že se jedná o bezlepek, je třeba trochu opatrnosti při krájení, piškot je více drobivý.

              Jahody rozmixuji a svařím na konzistenci marmelády.
              Bílky spolu s cukrem vložím do kovové mísy a nad parou pomalu nechám cukr rozpustit (poznáte to tak, že zrníčka nejsou cítit mezi prsty). 
              Bílky poté šlehám do hustého sněhu asi 10 minut na nejvyšší otáčky a pak pomalu zašlehávám kousky másla a nakonec i pyré z jahod a lemon curd.

               Jednotlivé vrstvy piškotu potřu bohatě krémem, sestavím dort a celý ho "začistím" velmi tenkou vrstvou krému.
               Dám ztuhnout do lednice. 
               Celý dort ještě jednou pomažu krémem, uhladím a opět vložím do chladu.
               Zdobím například čokoládou a jahodami.

               * Tento typ krému není u nás doma tak populární jako tvarohový či z mascarpone, nicméně pokud použijete rostlinné máslo typu Alsan, máte rovnou i variantu vhodnou pro abkm.
                  Lemon curd nemusíte nutně použít, ale jak už jsem psala v úvodu, záleží na kvalitě jahod. 

                             ** Inspirace z knihy: Je libo kousek dortu