neděle 5. února 2017

Krémová polévka z batátu a řapíkatého celeru



                 Zase jedna neděle a pozvání na oběd. Zase se mi kouří z hlavy, co "jiného" připravit, aby to oslovilo i babičku s dědou. Nakonec jsem zkombinovala zbytky sladkých brambor a řapíkatého celeru, které už bych asi jinak nezužitkovala. Tak snad zabodují.

500g batátů
200g řapíkatého celeru
1 velká cibule
2PL řepkového oleje
cca 1,2l vody
cca 200ml rostlinné smetany
1KL kurkumy
1/2KL římského kmínu
bio bujón (nemusí být)
himalájská růžová sůl

         Oloupanou a posekanou cibuli zpěníme na oleji.                          Přidáme očištěné batáty a celer, vše pokrájené na kousky. 
         Zasypeme kurkumou a kmínem, promícháme a zalijeme vroucí vodou. 
         Vaříme doměkka, poté rozmixujeme ponorným mixérem, dochutíme solí a popř. bujónem a zjemníme smetanou. 
         Podáváme např. s česnekovými suchary.