pátek 10. února 2017

Proteinové tyčinky 



                      Tyčinky by moje trenérka Janka Kolátková. Jsou skvělé a navíc můžete suroviny variabilně kombinovat. Pokud je chcete dát malým dětem, vynechte protein.


8-10ks
20 minut

250g datlové pasty
3PL arašídového másla
2PL lněného semínka
1,5PL chia semínek
30g proteinu
cca 240g vloček
cca 2KL kakaa
cca 1KL skořice
špetka růžové soli

           Datlovou pastu smíchejte s máslem, solí, semínky a proteinem. Přidejte kakao a skořici podle chuti. 
           Do směsi postupně přidávejte vločky (jestli zvolíte jemné či klasické je na Vás, záleží, jakou chcete výslednou strukturu tyčinek, já příště vyzkouším jemně mleté), až začne směs mít kompaktnější formu. 
           Hmotu naneste do hranatého pekáčku či misky vystlané pečícím papírem, uhlaďte a dejte do chladu. 
           Po ztuhnutí krájejte ostrým nožem. 
           Jednotlivé tyčinky zabalte do pečícího papíru a skladujte v lednici. Vydrží Vám týden, pokud je dřív nesníte.

           * Datlovou pastu si můžete připravit doma podle receptu z rawmania. Tedy 2 šálky datlí a 3/4 šálku vody umixujte na pastu. 
              Datle klidně nahraďte sušenými švestkami, brusinkami... Nebojte se s chutěmi experimentovat. 
              Stejně tak si můžete vyrobit domácí arašídové máslo. Opět dle rawmania, kdy umixujete 2 šálky nesolených arašídů, do kterých přidáte 1PL sladidla (např. javorového sirupu) a 2PL kokosového oleje.
              Vločky používám převážně ovesné, ale určitě se zde hodí i žitné či pohankové apod.