úterý 21. listopadu 2017

DORTY































              Začaly se mi hromadit dotazy na mé dorty. 
              Hned na začátek musím uvést, že dorty nepeču na zakázku, ale jako koníček a odreagování pro rodinu a sem tam pro kamarádky, které mě ukecají :D. 
              A protože dort je podle mě korunou každé oslavy, už neexperimentuji (alespoň tedy ne u těch, které putují z domu) a mám pár osvědčených receptů na korpusy či krémy. 
              O pár z nich se ráda podělím, protože věřím, že si je dokážete upéct i Vy sami.


Nejoblíbenější ,,klasický" piškot

- peču podle receptu z knihy Je libo kousek dortu, zkoušela jsem i obměnit mouku za bezlepkovou či část nahradit mletými ořechy a vše se zdařilo, takže klidně směle do něj

Na formu 24cm s výslednými 3 pláty korpusu peču takto:

6 vajec
180g cukru (pro nás peču ze 150g a z kokosového cukru, úplně to stačí)
50g řepkového oleje
150g hladké špaldové mouky (popř. část gramáže nahradím mletými ořechy, bzl moukou...)
dle libosti bourbon vanilka či kůra z citrónu (pomeranče...)

     Celá vejce spolu s cukrem šlehám na nejvyšší otáčky ve stojacím mixéru (nebo robotu) minimálně 20 minut, ideálně 30 minut, poté už jen krátce na pomalé otáčky přimíchám olej, eventuálně vanillku či citrón. 
     Ručně vmíchám prosátou mouku. 
     Formu vystelu na dně pečícím papírem, boky zůstávají volné. Peču na 180 stupňů na ventilátor zhruba 40 minut (testuji propečení špejlí).
     Po vychladnutí jedenkrát proříznu. 
     Z poloviční dávky upeču ještě jeden korpus na třetí plát

Čoko-kefírový korpus

- jde vlastně o recept na muffiny od firmy Sturbugs, už ani nevím, odkud ho mám

Na formu 24cm:

2 hrnky hladké špaldové mouky
1 hrnek cukru (opět dávám buď polovinu nebo 3/4 hrnku)
1/3 hrnku kakaa
1KL sody
2KL prášku do pečiva
1 velké vejce
1,5 hrnku kefíru (kyšky, podmáslí)
špetka soli
2PL řepkového oleje

     Forma na dně vyložená pečícím papírem, boky potřené tukem. 
     Při 180 stupních se peče zhruba hodinu, je třeba kontrolovat špejlí. 
     Pokud by se vrch a boky hodně připékaly, je dobré svrchu i zespodu dát plech, popř. kolem formy dát ještě jednu o trochu větší

Krémy

- dělám z 90% z mascarpone či tvarohu, který nechávám vykapat, zjemňuji smetanou ke šlahání
- ochucuji ovocným pyré nebo ovocem, sem tam použiji lemon curd
- na čokoládový přidávám rozpuštěnou vychladlou hořkou čokoládu 
- výjimečně dělám bílkový krém, což je vlastně odlehčený máslový (viz. jahodovo-citrónový dort)

Zdobení

- nejčastěji dorty jen obetřu dohladka krémem, teď jsem lepila dokola čokoládové ruličky nebo i oplatkové trubičky pro děti
- čokolády se dají doma vytvořit za pár korun velmi efektní čokoládové destičky-stačí jen rozpuštěnou čokoládu nalít na pečící papír na rovném povrchu a pak nakrájet horkým nožem na potřebné obdélníčky/čtverečky
- efekt stékající čokolády je pecka, stačí nalámat kvalitní čokoládu do misky a zalít vroucí smetanou na šlehání, nechat rozpustit a poté malou lžičkou nebo lépe sáčkem tvořit "skapávání" po okrajích dortu (tohle je vlastně ganache a připravuje se na polevu v poměru 100g čokolády na 100g smetany ke šlehání)
- zkoušela jsem karamelové zdobení, ale popálila jsem si, co se dalo :D
-  z marcipánem a potahovými hmotami moc kamarádka nejsem, takže jsem teď objednala hodně zdobících špiček a doufám, že je v příštím roce pořádně provětrám 
- pokud zdobím čerstvým ovocem den dopředu, potřu ovoce pomocí štětce rozpuštěnou želatinou

Inspiraci hledám na netu
Ze stránek https://kousekdortu.cz/...