pondělí 12. března 2018

Koláče s tvarohem a povidly, makové koláče



            Vím... Zase sladké. Když ale ony jsou prostě tak dobré, že by bylo nefér nechat si recept pro sebe. Navíc, když se jedná o rodinný recept v upravené "zdravější" verzi.


16ks
60 minut + kynutí

těsto:
500g hladké špaldové mouky (půl jsem dala celozrnné)
250ml mléka
1 vejce
1/2 kostky čerstvého nebo 1 sáček sušeného droždí
60g cukru (třtinový, březový, kokosový...)
100g rozpuštěného másla

náplň 1:
250g tvarohu v kostce
1 vejce
1 citrón
sladidlo (čekankový, javorový sirup...)
200g domácích švestkovým povidel 

* náplň 2:
130g mletého máku
250ml mléka
sladidlo (čekankový, javorový sirup...)

drobenka:
65g jemných ovesných vloček
40g špaldové mouky
30g másla
sladidlo (čekankový, javorový sirup...)

            Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme špetku mouky a cukru z uvedeného množství a necháme vzejít kvásek.
            Ten poté smícháme s prosátou moukou, vlažným máslem a vejcem a vypracujeme vláčné těsto, které necháme pod utěrkou kynout zhruba hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

             Na tvarohovou náplň vyšleháme tvaroh s vejcem, citrónovou kůrou a čekankovým sirupem.
             * Na makovou náplň uvaříme z máku, mléka a sirupu hustou kaši.
             Na drobenku zpracujeme všechny uvedené ingredience v sypkou směs.

             Těsto rozdělíme na zhruba 16 stejných kousků. 

             Pokud jste se rozhodli pro tvarohové koláče s povidly, kousky těsta rozválejte na velikost dlaně, naplňte ho větší lžičkou tvarohu a opatrně zabalte. 
             Poté pomoučeným vejcem vytvořte do tvarohových bochánků mělký důlek, do kterého dejte lžičku povidel. 
             Koláč dokončete pomocí drobenky.

             U makové verze je postup trochu jednodušší. 
             Opět vyválejte kousky těsta do kruhu velikosti dlaně, doprostřed naneste vychladlou makovou nádivku a dozdobte drobenkou.

             Okraje koláčů pomašlujte rozšlehaným vejce.
             Pekla jsem na pečícím papíru při 180 stupňů asi 12-15 minut dozlatova.