pátek 17. června 2016

Třešňová mánie



             Na zahradě se nám konečně začervenaly tyto dlouho očekávané červené kuličky. A tak po včerejším sběru, kdy jsem mohla směle konkurovat těm nejlepším (stromo)lezcům, mi doma přistálo něco kolem 10 kil třešní. 
             Tady něco málo, co už jsem z nich stihla připravit.

Pohanková bublanina s třešněmi a kakaem

15ks
45 minut

2 vejce
3 bílky
120g medu
50ml vody
100ml oleje + na vymazání plechu
210g pohankové mouky
20g kakaa
1KL prášku do pečiva
špetka růžové soli
cca 200g vypeckovaných třešní
kukuřičná krupice na vysypání plechu


        Žloutky vyšleháme s medem, olejem a vodou do pěny. Pomalu přisypáváme mouku prosátou s kakaem a práškem do pečiva až vznikne tužší těsto. 
        Z bílků a špetky sněhu vytvoříme tuhý sníh a opatrně ho zapracujeme do kakaové hmoty. 
        Těsto rozprostřeme na vymazaný a vysypaný plech (30x15cm) a poklademe vypeckovanými třešněmi. 
        Pečeme při 180 stupních asi 20-25 minut.
        Bublaninu můžete ještě vyšperkovat "cákanci" kvalitní rozpuštěné čokolády.

Třešňovo-jablečná přesnídávka

6 skleniček á 200g60 minut
750g vypeckovaných třešní750g oloupaných a vykrojených sladkých jablek

        Ovoce uvaříme na páře, rozmixujeme dohladka a směsí plníme vysterilizované skleničky, které ještě zavařujeme ve vodě při 80 stupních 20 minut.         Necháme zchladnout dnem vzhůru.

Třešňová steaková omáčka


150g vypeckovaných třešní
1PL olivového oleje
1PL kečupu
1PL sojové omáčky
špetka růžové soli

voda dle potřeby

        Třešně podlijeme trošičkou vody a povaříme doměkka. 
        Rozmixujeme, přidáme olej, kečup, sojovou omáčku a podle chuti špetku soli a omáčku zredukujeme do požadované konzistence.