Třešňová mánie
Na zahradě se nám konečně začervenaly tyto dlouho očekávané červené kuličky. A tak po včerejším sběru, kdy jsem mohla směle konkurovat těm nejlepším (stromo)lezcům, mi doma přistálo něco kolem 10 kil třešní.
Tady něco málo, co už jsem z nich stihla připravit.
Pohanková bublanina s třešněmi a kakaem
15ks
45 minut
2
vejce
3
bílky
120g
medu
50ml vody
100ml
oleje + na vymazání plechu
210g
pohankové mouky
20g
kakaa
1KL
prášku do pečiva
špetka růžové soli
cca 200g vypeckovaných třešní
kukuřičná krupice na vysypání plechu
Žloutky vyšleháme s medem, olejem a vodou do pěny. Pomalu přisypáváme mouku prosátou s kakaem a práškem do pečiva až vznikne tužší těsto.
Z bílků a špetky sněhu vytvoříme tuhý sníh a opatrně ho zapracujeme do kakaové hmoty.
Těsto rozprostřeme na vymazaný a vysypaný plech (30x15cm) a poklademe vypeckovanými třešněmi.
Pečeme při 180 stupních asi 20-25 minut.
Bublaninu můžete ještě vyšperkovat "cákanci" kvalitní rozpuštěné čokolády.
Třešňovo-jablečná přesnídávka
750g vypeckovaných třešní750g oloupaných a vykrojených sladkých jablek
Ovoce uvaříme na páře, rozmixujeme dohladka a směsí plníme vysterilizované skleničky, které ještě zavařujeme ve vodě při 80 stupních 20 minut. Necháme zchladnout dnem vzhůru.
Třešňová steaková omáčka
150g
vypeckovaných třešní
1PL
olivového oleje
1PL
kečupu
1PL
sojové omáčky
špetka růžové soli
voda
dle potřeby
Třešně podlijeme trošičkou vody a povaříme doměkka.
Rozmixujeme, přidáme olej, kečup, sojovou omáčku a podle chuti špetku soli a omáčku zredukujeme do požadované konzistence.