Babiččina mramorovaná s tvarohem
Bábovka na nedělním stole u mojí babičky nikdy nesměla chybět a já vždy přemýšlela, jak vyčarovala ty krásné ornamenty na řezu.
4 vejce
200g třtinového cukru500g vaničkového tvarohu
100ml oleje (řepkový, slunečnicový)
100ml vody
300g špaldové mouky
1 prášek do pečiva
1PL citronové šťávy
špetka soli
2PL kakaa
Žloutky umícháme s cukrem do hustší bílé pěny,
poté přidáváme další tekuté suroviny-olej na střídačku s vodou, citronovou
šťávu, tvaroh.
Mouku prosejeme s práškem do pečiva a přidáme
do směsi. Rozdělíme na polovinu, do jedné vmícháme kakao.
Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh,
který opatrně vmícháme do světlého i tmavého těsta. Střídavě vrstvíme do
vymazané a vysypané bábovkové formy.
Pečeme při 200 stupních 20 min, poté zakryjeme
alobalem a dopékáme ještě 10-20 min (zda je těsto propečené, poznáme pomocí
špejle).
* pro fajnšmekry doporučuji přidat do těsta např. rozinky namočené v rumu (u nás je bohužel nikdo nejí)
* pro fajnšmekry doporučuji přidat do těsta např. rozinky namočené v rumu (u nás je bohužel nikdo nejí)