pátek 19. února 2016

Babiččina mramorovaná s tvarohem




         Bábovka na nedělním stole u mojí babičky nikdy nesměla chybět a já vždy přemýšlela, jak vyčarovala ty krásné ornamenty na řezu.

4 vejce
200g třtinového cukru
500g vaničkového tvarohu
100ml oleje (řepkový, slunečnicový)
100ml vody
300g špaldové mouky
1 prášek do pečiva
1PL citronové šťávy
špetka soli
2PL kakaa


Žloutky umícháme s cukrem do hustší bílé pěny, poté přidáváme další tekuté suroviny-olej na střídačku s vodou, citronovou šťávu, tvaroh.
Mouku prosejeme s práškem do pečiva a přidáme do směsi. Rozdělíme na polovinu, do jedné vmícháme kakao.
Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, který opatrně vmícháme do světlého i tmavého těsta. Střídavě vrstvíme do vymazané a vysypané bábovkové formy.
Pečeme při 200 stupních 20 min, poté zakryjeme alobalem a dopékáme ještě 10-20 min (zda je těsto propečené, poznáme pomocí špejle).
        * pro fajnšmekry doporučuji přidat do těsta např. rozinky namočené v rumu (u nás je bohužel nikdo nejí)