Borůvkový koláč
Sobota,
sedm hodin večer. Právě jsme se vrátili z návštěvy rodiny z Moravy. Celý
týden se nesl pod heslem-zužitkujeme zásoby, takže se nenakupovalo.
V neděli
ráno míváme obvykle vajíčka. Otevřu lednici, ve které se krčí jedno vejce
velikosti snad XS. Tak co teď. Nezbývá, než opět prozkoumat zákoutí mrazáku a
spižírny a čarovat.
60min
8-12 porcí
Korpus
150g změklého másla
200g špaldové mouky hladké
100g špaldové mouky celozrné
1 vejce
2PL javorového sirupu
špetička soli
150g změklého másla
200g špaldové mouky hladké
100g špaldové mouky celozrné
1 vejce
2PL javorového sirupu
špetička soli
Náplň
150g bílého jogurtu
150g šmakouna
150g mražených borůvek
200g sušených datlí
150g bílého jogurtu
150g šmakouna
150g mražených borůvek
200g sušených datlí
Poleva 1
80g Tesco Směs sušeného ovoce (ananas, kokosové lupínky, papája, mandle)
80g Tesco Směs sušeného ovoce (ananas, kokosové lupínky, papája, mandle)
50g
rozpuštěného másla
Poleva 2
75g bílého jogurtu
2KL kakaa
1PL javorového sirupu
75g bílého jogurtu
2KL kakaa
1PL javorového sirupu
Ze surovin na korpus
vypracujeme těsto, které vtlačíme do koláče formy na dno i okraje a propícháme
vidličkou. Na náplň umixujeme jogurt, šmakouna, borůvky a datle a naneseme na
těsto.
Pečeme při 190st 30min. Necháme vychladnout.
Polevy dostaneme smícháním
ingrediencí (kokosovou lze nahradit jen bílým jogurtem). Bílou polevu necháme odpočinout, aby máslo
částečně ztuhlo a dala se pěkně nanášet. Na koláč nejprve rozetřeme bílou směs,
poté tmavou uděláme od středu spirálu. Pomocí špejle vytvoříme „pavučinu“.
Koláč dáme řádně vychladit
(nejlépe přes noc).