úterý 16. února 2016

Borůvkový koláč





Sobota, sedm hodin večer. Právě jsme se vrátili z návštěvy rodiny z Moravy. Celý týden se nesl pod heslem-zužitkujeme zásoby, takže se nenakupovalo.
V neděli ráno míváme obvykle vajíčka. Otevřu lednici, ve které se krčí jedno vejce velikosti snad XS. Tak co teď. Nezbývá, než opět prozkoumat zákoutí mrazáku a spižírny a čarovat.
Po cca 60min snažení je nedělní snídaně zachráněna.

60min
8-12 porcí

Korpus  
150g změklého másla
200g špaldové mouky hladké
100g špaldové mouky celozrné
1 vejce
2PL javorového sirupu
špetička soli

Náplň  
150g bílého jogurtu
150g šmakouna
150g mražených borůvek
200g sušených datlí

Poleva  1  
80g Tesco Směs sušeného ovoce (ananas,                                              kokosové lupínky, papája, mandle)     
     50g rozpuštěného másla

Poleva  2
75g bílého jogurtu
2KL kakaa
1PL javorového sirupu

Ze surovin na korpus vypracujeme těsto, které vtlačíme do koláče formy na dno i okraje a propícháme vidličkou. Na náplň umixujeme jogurt, šmakouna, borůvky a datle a naneseme na těsto.
Pečeme při 190st 30min. Necháme vychladnout.
Polevy dostaneme smícháním ingrediencí (kokosovou lze nahradit jen bílým jogurtem).  Bílou polevu necháme odpočinout, aby máslo částečně ztuhlo a dala se pěkně nanášet. Na koláč nejprve rozetřeme bílou směs, poté tmavou uděláme od středu spirálu. Pomocí špejle vytvoříme „pavučinu“.
Koláč dáme řádně vychladit (nejlépe přes noc).