Cizrnová polévka
Cizrna patří mezi velice zdravé luštěniny a navíc spolu s červenou čočkou tolik nenadýmá.
4-6 porcí
cca 60min bez namáčení
250g cizrny
cca 1,5l vývaru
sůl
drc.kmín
saturejka
1dcl smetany
zakysamá smetana na servírování
Cizrnu přes noc namočíme, ráno slijeme a přivedeme v nové vodě spolu se saturejkou k varu. Znovu slijeme, zalijeme vývarem, přidáme kmín a uvaříme doměkka. Část kuliček dáme bokem na servírování. Zvlášť si odlijeme tekutinu z polévky, tak aby zůstala asi jen 2cm nad cizrnou. Umixujeme spolu se smetanou. Konzistenci si upravíme podle sebe případným dolitím odložené tekutiny. Osolíme a servírujeme s kuličkami cizrny a zakysanou smetanou.
cca 1,5l vývaru
sůl
drc.kmín
saturejka
1dcl smetany
zakysamá smetana na servírování
Cizrnu přes noc namočíme, ráno slijeme a přivedeme v nové vodě spolu se saturejkou k varu. Znovu slijeme, zalijeme vývarem, přidáme kmín a uvaříme doměkka. Část kuliček dáme bokem na servírování. Zvlášť si odlijeme tekutinu z polévky, tak aby zůstala asi jen 2cm nad cizrnou. Umixujeme spolu se smetanou. Konzistenci si upravíme podle sebe případným dolitím odložené tekutiny. Osolíme a servírujeme s kuličkami cizrny a zakysanou smetanou.